Pečená husa

Sobotní povídání o přípravě husy nebylo založeno na určitém receptu, ale spíš na radách, jakou husu koupit a jak obecně postupovat při přípravě. Šéfkuchař Jiří Král preferuje husu mladou, okolo tří až tří a půl kila, kterou nechá pomalu rozmrazit, rozhodně předem nesolit, aby nevytekla šťáva. Před přípravou vytřít uvnitř kmínem /nejraději drceným/, solí, přidat do břišní dutiny jablko a rozčtvrcenou cibuli. Nechat asi 20 minut odležet a vložit do trouby, pod husu je možné dát opět trochu cibule. Podlít a přiklopenou péci při 170 stupních, husa se jakoby dusí. Zhruba po hodině můžeme odklopit. Husu podléváme, výpekem přeléváme, čím víc se jí věnujeme, tím bude lepší. Po upečení do křupavé kůrčičky husu vyjmeme, pekáč dáme na sporák, vyrestujeme, zaprášíme hladkou moukou, dolejeme vodou a provaříme, tou šťávou přelijeme nikoli husu, ale zelí a knedlíky. Zbytek šťávy je výborný na chleba.

autor: lup