Peach Fuzz aneb Chmýří z broskve kraluje letošním barvám. Působí velmi útulně, doporučuje floristka

21. březen 2024

Zkušená floristka Radka Jedličková ze Střední školy vizuální tvorby v Hradci Králové je hostem naší radioporadny. Budeme se věnovat samozřejmě blížícím se velikonočním svátkům a jarním dekoracím. To vše s sebou nese krásné a živé, jarní veselé barvy. K Velikonocům určitě patří zelená, červená, žlutá, možná oranžová, jak je to ale s barevnými módními trendy?

Letos je módním trendem broskvová barva Peach Fuzz, to je barva roku 2024. I tu můžeme do výzdoby zakomponovat?
Určitě. Letošní barevné trendy jsou velice různorodé, není to jen ona barva roku, která je trošku světlejší, než jsme zvyklí, než klasické jarní oranžové, jasně žluté barvy, je trošku tlumenější. Ale právě můžeme broskvovou brát v rozsahu od žluto oranžové barvy až třeba po červeno oranžovou. A spousta jarních květin přesně tohle má na sobě.

Čtěte také

Když se podíváte třeba i na tulipán, který je do oranžové barvy, tak on má skutečně na sobě obrovskou škálu přechodů barvy. A pokud vezmeme nějaké šlechtěné, třeba plnokvěté tulipány, tak tam na to budeme narážet ještě daleko více.

V překladu z angličtiny Peach Fuzz znamená broskvové chmýří.
Ano, zkrátka takový broskvový nádech, lehký dotyk broskvové barvy. Ale další z trendů je například nazvaný Toskánská zahrada. Kdo byl někdy v Toskánsku, tak tam jistě viděl typické, neglazované nádoby a já si myslím, že v Čechách často inklinujeme právě k přírodním materiálům. Tedy pokud i při Velikonocích sáhneme po keramické neglazované nádobě, tak tam de facto opět budeme mít onu broskvovou v jemném nádechu.

Pokračuje tendence chovat se co nejvíce ekologicky, využívat přírodní materiály. Češi mají na Velikonoce rádi proutí a dřevěné ozdoby.
Radka Jedličková, floristka

Jaké jsou tedy letošní velikonoční trendy, co se týká výzdoby? Ať už venkovní nebo interiérové?
Tam dál pokračuje tendence chovat se co nejvíce ekologicky, využívat přírodní materiály. Mizí nám ve velkém nějaké plastové ozdoby, celofány a podobně. V letošním roce právě hodně převažuje používání keramiky, kovových nádob, které jsou velice pěkné a vůbec nevadí, když i máme i nějakou trošku narezlou nádobu.

Čtěte také

Dokonce i staré nevyužité plechovky, když do nich nasadíme něco z jarní přírody, tak jim poskytneme takový druhý život.

Prý je jedním z trendů tzv. týkové dřevo. Tedy dřevo jako materiál je určitě věčné.
Já si myslím, že Češi to mají na Velikonoce jasné. Velké množství různého proutí a dřevěných ozdob. Jakýchkoliv, nemusí to být jen zmíněné týkové dřevo, které je třeba odolnější, takže nám určitě v exteriéru vydrží delší dobu. Ale i úplně obyčejné dřevěné bedýnky, je tendence je teď hodně osazovat, zase poskytnout takové bedýnce od ovoce či zeleniny druhý život. Dát tomu nějaký nový nápad. To se určitě cení.

Máme jaro, takže se nabízí velké množství typických jarních kytiček, jako jsou třeba modřence či ladoňky. Můžeme mít samozřejmě petrklíče, narcisky, tulipány, hyacinty, všechno to jsou klasické a typické jarní květiny. Ale musíme v tu chvíli počítat s omezenou životností, protože to jsou květiny, kterým svědčí chladnější počasí.

Čtěte také

Pokud takovou květinou výzdobou exteriér, tak nám určitě vydrží delší dobu. Pokud nás ale napadne si petrklíč, tulipánek nebo narcis a podobné květiny donést do tepla do našich domovů, tak to bych určitě radila jen na krátkou dobu a vyloženě pouze na Velikonoce, protože nám velmi rychle odkvetou.

Celou floristickou jarní radioporadnu s Radkou Jedličkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související