Pavel Kosatík: Na Hradě jsou jiní štramáci. Forejt se jen svezl...

8. prosinec 2016

Sociální sítě jsou zaplaveny komentáři ke kompromitujícímu videu hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Spisovatel ale varuje před až nesmyslnou štvanicí na jednoho muže.

Autentičnost videa, na kterém byl Jindřich Forejt zachycený v nelichotivých situacích, nikdo nepotvrdil. Podle oficiálního vyjádření Hradu se ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky sám vzdal místa z osobních a zdravotních důvodů.

„Až dosud jsem ho bral spíš jako loajálního státního úředníka, který přežije všechny režimy. Vždyť na Hradě začínal už u prezidenta Havla,“ říká Pavel Kosatík. „Jsou tam ale jiní štramáci, na které by se měla obrátit pozornost.“ Problém je podle něj kancléř bez prověrky nebo tiskový mluvčí. „Forejt se asi jen svezl,“ myslí si spisovatel.

Zveřejnit? Zatajit?

Prý až dosud stál spíš na straně hlídacích psů demokracie. Třeba expremiéra Nečase a jeho milenky. „Tehdy jsem hájil veřejný zájem zveřejnění odposlechů. Hypoteticky tomu tak je i u Forejta, ale vidím tady jiný problém,“ říká Kosatík.

Varuje před „opájením demokratičností procesu, který nám dovoluje podobné aféry zveřejnit“. „Nesmí se z toho stát štvanice na toho člověka. Nejde jen o tzv. viníky, ale i jejich rodiny a blízké.“ V konečném důsledku totiž kauza končí jen zesměšněním dotyčného.

Bylo video třeba?

Jindřich Forejt mohl vyvolávat dojem, že byl pravou rukou světových státníků typu amerického prezidenta Obamy, když se objevili v Praze

„Teď sice něco odhalíme, pak je nám to ale úplně jedno.“ K Forejtovu odvolání podle Kosatíka video nebylo vůbec třeba. Pokud profesní kancléřova pochybení z poslední doby nestála jen na vodě, tak by je Hrad stejně měl řešit.

Forejtovi se přisuzuje zpožděný přílet hradní delegace na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče nebo nepravdivé nařčení amerického velvyslance z neúčasti na oslavě 28. října.

autoři: lup , Pavel Kosatík , zis
Spustit audio