Paní učitelko, s kolika chlapama jste spala? Sexuální výchova se socioložkou Lucií Jarkovskou

16. březen 2024

Hostkou Elišky Soukupové a Karla Vladyky byla tentokrát docentka magistra Lucie Jarkovská, socioložka zaměřující se na problematiku genderu. Společně s docentkou Kateřinou Liškovou od roku 2019 tvoří stand-upové „Duo docentky“, se kterým objíždějí republiku a humornou formou popularizují feminismus, sexuální výchovu a výzkum zaměřený na gender a sexualitu. Pot se tentokrát zaměřil na feminismus a sexuální výchovu, ale řeč byla i o sex parties a epidemii porna na školách.

„Za mýho mládí jsme bojovaly za to, aby se na vysokoškolských půdách kromě studenti říkalo studenti a studentky, to už je dneska poměrně old school,“ vzpomíná docentka Jarkovská na témata, která prosazovala před 10-15 lety. S Kateřinou Liškovou spoluzakládaly obor genderová studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a od devadesátých let jsou aktivní v organizacích zasazujících se za práva žen, menšin a přírody. „Dneska se řeší studentstvo, případně hvězdička nebo X. Já osobně bych prostě zrušila v příčestí minulém tvrdé Y,“ dodává se smíchem.

„Genderová totalita je blbost, vždyť to naopak hranice otevírá. A myslím si, že ke 21. století a demokratické společnosti otevřenost a hravost zkrátka patří,“ vyjadřuje se Lucie ke věčné otázce, jestli je dnes feminismus ještě potřeba a společně s moderátory hotcastu Pot rozebírá hranice sexismu a sex pozitivního chování v mezilidských vztazích nebo v reklamě.

V roce 2023 vyšla Lucii Jarkovské a Kateřině Liškové kniha Feministkou snadno a rychle, která vyhrála v prosinci stejného roku v anketě Knihy roku Deníku N kategorii Literatura faktu. Pro koho je kniha určená a jaké ohlasy na ní zatím dostávají od široké veřejnosti?

Můžou muži ve 21.století držet dveře ženám? Pane učiteli, vy jste gay? A proč by podle Lucie měla být sexuální výchova i v mateřských školách? Poslechněte si Pot!

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.