Pandemie koronaviru znamená v rozpočtu Českých Budějovic ztráty přes čtvrt miliardy korun

19. květen 2020 08:06

Výpadek v příjmu Českých Budějovic z takzvaného rozpočtového určení daní letos kvůli pandemii koronaviru přesáhne 260 miliónů korun. Vyplývá to z odhadu ministerstva financí.

Zastupitelé krajského města se sešli poprvé od poloviny února. Žádné konkrétní kroky na zmírnění dopadů ekonomických ztrát ale zatím nepřijali. S rozpočtovými změnami radnice stále vyčkává. A opozice ji za to kritizuje.

Kromě prostředí, ve kterém se schůze zastupitelů odehrávala, nic nenasvědčovalo tomu, že ještě před pár hodinami platil v zemi nouzový stav. Místo klasické zasedací místnosti politici jednali na palubovce městské sportovní haly, která poskytuje dostatečný prostor pro bezpečné rozestupy.

Program zasedání ale konkrétní kroky proti koronaviru nepřinesl. Martina Kubu z opoziční ODS takové jednání překvapilo. „Já bych čekal, že tu bude stát náměstek nebo primátor a budou říkat: Pojďme pro podnikatele udělat to a to. Nebo že se už před čtrnácti dny s námi potkají a navrhnou nějaké kroky a opatření, ta pomoc není jednoduchá,“ řekl.

Opozice argumentuje příklady z jiných jihočeských okresních měst. Třeba v Písku radnice speciální dotace na podporu podnikatelů vypsala už v dubnu.

„Měl to být materiál, kdy by nás třeba před čtrnácti dny vyzvalo vedení města, abychom se přišli poradit, že je tady rozpočtové opatření, ale také už vidíme, co se bude v dalším rozpočtu dít. Prostě připravit ucelenější materiál, jehož součástí by bylo možná schválení nějakých nutností, které se teď musí zaplatit, aby neohrožovaly průběh nějakých smluv,“ dodal Martin Kuba.

Čtěte také

Náměstek primátora pro finance Petr Holický z hnutí ANO se ale kritice brání. Podle něj koalice zatím nemá pro taková opatření dostatek podkladů. „Zjišťujeme teď přesnější čísla u našich organizací, které jsou spojené s rozpočtem města, to znamená divadlo, dopravní podnik, sportovní zařízení. V ten moment budeme vědět, jakým způsobem a kde upravovat rozpočet,“ uvedl.

Úspory chce vedení města hledat hlavně v provozních výdajích a naopak nechce omezovat investice. Peníze může čerpat například z fondu rezerv a rozvoje, který založilo v loňském roce. „Je tam částka přes 210 milionů korun, která by všem měla sloužit pro investování. Nicméně je to fond rezerv a rozvoje, takže může se stát, že i ty rezervy budeme potom čerpat z tohoto fondu,“ doplnil Petr Holický.

Už teď je jasné, že zastupitelé do lavic brzy usednou znovu, pravděpodobně v příštích dvou týdnech. Vypsání mimořádného jednání totiž požaduje hned několik zastupitelských klubů. A právě na tuto schůzi by podle náměstka Petra Holického měla koalice přijít s konkrétními kroky.

Spustit audio

Související