Ovoce, nebo zelenina? O rajčeti rozhodoval Evropský parlament. A kam patří olivy?

26. březen 2024

Může to být pěkně matoucí. Kam byste zařadili rajče, olivy, rebarboru nebo třeba meloun? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Roztřídit ovoce a zeleninu se zdá jako něco, co zvládne úplně každý. Ne vždy je to ale úplně jasné.

Problematický meloun

Třeba takový meloun je plod velmi matoucí. Názory na něj se mohou různit. Zemědělec například vychází z vědeckého pohledu dělení, podle kterého řadíme meloun do čeledi tykvovitých, stejně jako okurku, tykev nebo dýni.

Zahradník zase zhodnotí meloun jako zeleninu. Botanik i kuchař pak budou hlasovat spíše pro ovoce. Oficiálně je ale meloun považován za zeleninu.

Věděli jste, že olivy jsou ovoce?

Hádky o rajče

Jednotná definice pojmu ovoce totiž neexistuje. Ohledně takového rajčete se pak neshodnou ani botanici a dokonce téměř ani soudci.

Některé země tedy uvádí rajče jako zeleninu, jiné jako ovoce. Podle usnesení Evropského parlamentu z roku 2011 je ale nyní rajče oficiálně řazeno mezi ovoce. 

A co olivy?

Olivy vás asi taky překvapí. Jsou totiž ovoce. Olivovník evropský je tak jedním z nejčastěji pěstovaných ovocných stromů.

Jak je to třeba s rebarborou? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související