Otec a syn. Emanuel Moravec a osud jeho nejstaršího syna

Je to příběh skoro jako z antické tragédie. Emanuel Moravec a osud jeho nejstaršího syna Iglora. Poslouchejte do pondělí 23. listopadu 2020.

Autor: Stanislav Motl
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Natočeno: 2012

Někdejší československý legionář, obdivovatel T. G. Masaryka a vyznavač jeho demokracie. Talentovaný publicista se během okamžiku obrátí o pomyslných sto osmdesát stupňů a stane se jedním z nejhorlivějších vyznavačů myšlenek německého národního socialismu a zejména Adolfa Hitlera.

Jmenoval se Emanuel Moravec. Patřil k nejvíce nenáviděným lidem v protektorátu. O jeho osudech víme vcelku dost, méně se však už ví o osudech jeho nejstaršího syna Igora, který se zásluhou svého otce vydal na cestu, ze které nebylo návratu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.