Osudy Jaroslava Someše. Rozhlasové vzpomínání herce, divadelního historika a publicisty

19. leden 2024

Herec, dramaturg, publicista, pedagog a držitel ceny Thálie za šíření divadelního umění v televizi Jaroslav Someš si dodnes drží v duši dětskou hravost a zvídavost, které ho neopouštějí ani v těžkých chvílích. Ve svém životě totiž zažil různé vzestupy, ale i pády. To vše z něj spolu s životním nadhledem, všestranným rozhledem, osobitým humorem a čipernou myslí dělá zajímavou osobnost, se kterou máme příležitost setkat se ve vltavských Osudech. 

Technická spolupráce: Jitka Procházková a Jan Šrajer
Připravila: Tajana Mančalová
Dramaturgie: Vladimíra Bezdíčková
Premiéra: 15. 1. 2024

Ve vzpomínkách Jaroslava Someše se dozvíte o jeho vyrůstání v Praze na Malé Straně, kde ostatně žije dodnes, o studiu historie a češtiny na FF UK, o studiu herectví na JAMU i o kulturní a společenské atmosféře 60. a 70. let. Silně ho ovlivnila zkušenost srpnové okupace v roce 1968 a samozřejmě i Sametová revoluce, které se aktivně zúčastnil.

Občas se mě někdo zeptá, co má za moje jméno a příjmení připojit jako podtitul. Jestli teatrolog, divadelní historik, dramaturg, nebo publicista, kritik, pedagog? Vždycky říkám, že jsem jen a jen herec a všechno ostatní beru jako přidruženou výrobou.
Jaroslav Someš

V rámci svého hereckého působení prošel řadu divadel: Východočeské divadlo Pardubice, Horácké divadlo v Jihlavě, Husu na provázku v Brně, Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni, Divadlo Jiřího Wolkera v Praze. Dnes nejčastěji hraje v Divadle A. Dvořáka v Příbrami. Právě o těchto scénách a mnohém dalším hovoří ve svém rozhlasovém vzpomínání.

Spustit audio

Související