Ostrá střelba a smrt dvou lidí, tak přivítal cestovatele z Expedice Z101 Súdán

1. říjen 2021

Tomáš Vaňourek s Lindou Piknerovou si to po překročení Súdánských hranic namířili do Chartúmu. Tam se ale Afrika opět projevila jako velmi nestabilní region.

Radost z úspěšného překročení hranic do Súdánu je ta tam. Na Expedici Z101 čekalo v Chartúmu velmi nemilé překvapení. Zdá se, že se Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová dostali do zatím nejnebezpečnější situace na své cestě ve stopách Hanzelky a Zikmunda. Zažili totiž na ulici přestřelku, při níž byli zabiti dva lidé. Jak zjistili, byly to dozvuky neúspěšného pokusu o převrat, který zde proběhl. Cestovatelům se ale naštěstí nic nestalo.

Přidáváme i autentické postřehy Tomáše a Lindy:
„Přijíždíme do Chartúmu, jedeme přes most z jednoho břehu na druhý, už jsme kousek od našeho pronajatého bytu a … na ulici před námi proběhne operace, pro které z obrněného vozu vyskočí muži a zastřelí dva ozbrojence na ulici. 

Zjišťujeme, že den před naším příjezdem proběhl pokus o převrat a tohle jsou dozvuky. Pokus byl neúspěšný a my prý máme být v klidu. Jsme tedy v klidu a jdeme zařizovat další papíry, protože je jasné, že náš pobyt v Súdánu se protáhne.“

A opět nabízíme i novou reportáž, kde vám své první súdánské zážitky sdělí Tomáš Vaňourek.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související