Originální výuku angličtiny zavedli na základní škole v Ostroměři

3. březen 2015

Základní škola v Ostroměři, kam chodí 140 dětí, zkvalitňuje výuku angličtiny. Děti cizí jazyk teď baví. Nesedí jen v lavici, ale točí, nahrávají, komunikují s rodilým mluvčím.

Škola se zaměřila na zkvalitnění výuky anglického jazyka a zapojila se do projektu Nebojme se cizích řečí. Ve škole vzniklo nahrávací studio, posluchárna.

Žáci hrají zábavné a naučné hry, jezdí na jazykové víkendy. Hlavní přínosem je konverzace s rodilým mluvčím. Tou je Mandy z USA a naopak ji naše děti učí česky.

"Good morning", rodilá mluvčí Mandy právě přichází do hodiny kde ji čekají studenti a budou probírat přídavná jména.

Jaké to je učit se jazyk od rodilého mluvčího?

"Je to zábavnější než s normálním učitelem. A je to také pestřejší", říká student Mirek.

Vendula chodí do sedmé třídy. A jak podle ní žákům rodilá mluvčí pomáhá: "když se učíme nová slovíčka tak nás naučí správnou výslovnost. A když píšeme tak nás hned opraví jak to má být správně".

S ředitelkou školy Gabrielou Pospíšilovou jsme se zašli podívat do další třídy. Každý student má před sebou monitor a na uších sluchátka: "A u sluchátek mají také mikrofon do kterého mohou mluvit. Přes počítač jsou jim dávány příkazy a žáci na ty jednoduché otázky odpovídají".

Nejvíc se vrací investice do základního vzdělání, říká ekonom George Psacharopoulos

Učitel sedí v čele jazykové učebny a má na uších také sluchátka a přepíná si přes jazykovou učebnu jednotlivé žáky. A pak slyší jak konkrétní žák odpovídá.

Jan Horák právě chystá kameru. Proč kamera v hodině angličtiny: "Připravujeme didaktické video na kterém si procvičíme látku kterou žáci už dělali v hodině. A my teď z toho připravíme video, které bude pomáhat dalším".

Podle ředitelky Gabriely Pospíšilové je už nyní vidět, že se angličtina u žáků zlepšuje.


Zvětšit mapu
Spustit audio