Opravy desetiletí opuštěného pivovaru v Bílině začaly. Město se rozhodlo chátrající památku zachránit

22. duben 2024 12:25

Štítová stěna pivovaru v Bílině na Teplicku bude mít na přání památkářů podobu z 19. století a do středu štítu se vrátí erb Lobkowiczů. Město začalo s opravou chátrající historické budovy poblíž náměstí. Práce za zhruba 4,5 milionu korun by měly být do roka hotové.

Město pivovar nedaleko náměstí koupilo před dvěma lety, teď zahájilo opravy štítové stěny.

„Když jsme to začali projekčně řešit, tak jsme zjistili, že už tomu pomalu hrozí pád,“ vzpomíná místostarosta Bíliny Karel Matuška z hnutí ANO a pokračuje: „Původně zamýšlená menší oprava se proto musela rozšířit. „Takže se to vyprojektovalo tak, že se musí udělat i kus krovu, aby se na něj ta štítová stěna navázala.“

Pivovar stojí v památkové zóně. Jeho severní strana a centrální část jsou navíc památkově chráněné objekty.

„Pořád ještě mapujeme situaci, stav – takže máme projekty stávajícího stavu, stavebně historický průzkum, stavebně technický průzkum, teď se projektují opravy střech – chtěli bychom, aby to už dále nechátralo. Musíme ale odhadnout, kolik to bude všechno stát,“ přibližuje Matuška.

V souhrnu půjde o stamiliony korun. Vedení města se chce pokusit získat část z dotací. S nápadem pro budoucí využití rozlehlého areálu bývalého pivovaru mají městu pomoct architekti.

Pivovar z roku 1615 pracoval zhruba do roku 1976. Proslavilo ho pivo značky Perla severu.

Spustit audio

Související