Okolí Zdic, to jsou křivoklátské lesy a skalní vyhlídky. Na Vraní a Hudlické skále najdete kukátka

3. listopad 2023

Město Zdice na Berounsku se nachází na okraji Křivoklátska. Jeho okolím se můžete toulat po turistických stezkách a objevit při tom i několik zajímavých skal a kopců. Na některých stojí pozoruhodné památky nebo rozhledny, ale všechny nabízejí krásné výhledy do okolní krajiny. A zastavit se můžete i na dvou známých hradech. Okolím Zdic nás provedl vedoucí místního Klubu českých turistů Mirek Zálom.

Zdice jsou nevelké město s přibližně čtyřmi tisíci obyvatel. Kdo by chtěl znát všechny jeho zajímavosti, může se vydat naučnou stezkou po zelené turistické značce, která měří zhruba čtyři kilometry. Z půlky prochází městem, druhá půlka vede lesoparkem jménem Knihov. „V lesoparku si můžete zacvičit a osvěžit mysl, ve městě vás stezka provede kolem místních zajímavých budov. Barokního kostela, městského úřadu, který je také historickou budovou, kolem secesní budovy kina, sokolovny či školy,“ vypočítává Mirek Zálom.

Hned za západní hranicí Zdic objeví turisté jeden z pozoruhodných vrchů. Vraní skálu. „Je to místní nejrozsáhlejší skála z buližníku, což je prubířský kámen, na kterém se zkouší ryzost zlata. Táhne se od obce Svatá až nad údolí Vraního potoka, což je asi jeden a půl kilometru. Vrchol Vraní skály se nachází ve výšce 536 metrů nad mořem,“ říká turista.

Výstup na Vraní skálu není podle něj nijak zvlášť náročný, jenom na závěrečném stoupání je pro větší bezpečnost umístěno kovové zábradlí. A také dřevěná lávka přes malou průrvu. Z vrcholu je krásný výhled do dalekého a blízkého okolí. K dispozici jsou tam navíc tak zvaná pohledová kukátka, která jsou zaměřená na zajímavé body v okolí, například na hrad Točník, na brdský vrch Plešivec nebo na vrch Velíz.

Klubu českých turistů ve Zdicích dodržuje vždy na Nový rok hezkou tradici. „Sejdeme se u nové školy a pak jdeme na Vraní skálu. Celá trasa je tak deset až dvanáct kilometrů. A cestou si povídáme o tom, co chystáme pro nadcházející rok,“ dodává Mirek Zálom.

Alej Tátovka a rozhledna Máminka

Dalším krásným buližníkovým vrcholem je nedaleká Hudlická skála. I na ní najdou turisté pohledová kukátka. A pokud by se někdo chtěl rozhlédnout po krajině z rozhledny, může se vydat na Krušnou horu nad Hudlicemi. Na té vyrostla v roce 2015 dřevěná rozhledna s půvabným jménem Máminka. A jak k němu přišla?

Mirek Zálom, vedoucí Klubu českých turistů Zdice

„Hudličtí předtím vysadili stromořadí vedoucí od Hudlic směrem k fotbalovému hřišti a pojmenovali ho Tátovka. Na památku svých otců, kteří je tam vodili. A když potom postavili rozhlednu, musela pochopitelně dostat jméno Máminka,“ usmívá se Mirek Zálom.

Na rozhlednu může najednou vystoupat vždy jen omezený počet osob. Na samotnou věž devět a na vyhlídkovou plošinu maximálně šest osob. „Z Máminky je neuvěřitelný výhled. Vidět jsou všechny blízké zajímavosti Brd, Podbrd, Českého krasu i Berounska, ale jsou tam i vzdálené výhledy na Krušné hory s Klínovcem, Jizerské hory s Ještědem, České středohoří či vrcholky Šumavy.“

A kdo se dostatečně vynadívá na svět z ptačí z perspektivy, může se projít u Kublova romantickým Údolím ticha. Anebo se vydat směrem na jih k hradům Žebrák a Točník. Jaké k nim vedou cesty, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio