OKD kvůli koronaviru přeruší těžbu ve všech dolech na Karvinsku

2. červenec 2020 14:54

OKD přeruší od pátku těžbu ve všech dolech na Karvinsku. Upozornila na to Česká televize. Firma k tomuto kroku přistoupila po zjištění výsledků z plošného testování na covid-19 v dolech ČSM.

V dolech se budou od pátku dělat práce na zajištění pracovišť na dlouhodobou odstávku. „Následně budeme provádět pouze nezbytně nutné práce pro zajištění bezpečnosti dolů. Udržovat je bude kolem 200 zaměstnanců na každé lokalitě,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Při přechodu na přerušení provozu a následně před opětovným zahájením provozu bude kvůli důkladné přípravě počet fárajících zaměstnanců vyšší. „Přerušení se týká kromě těžby také ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů,“ doplnil Hájek.

Nakažených přes 20 procent

Čtěte také

Z 3403 otestovaných pracovníků dolů ČSM bylo 704 pozitivních. Podíl činí 20,7 procent. Naprostá většina nakažených neměla žádné příznaky nebo velmi mírné. „Takže v případě, že bychom neprováděli plošné testování, s největší pravděpodobností by značná část z nich nebyla vůbec zachycena,“ říká mluvčí moravskoslezských hygieniků Petr Kopřivík. V ohniscích dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih je nyní podle něj evidováno dohromady více než 850 nakažených.

Nemocnice zakáže návštěvy

Fakultní nemocnice Ostrava od pátku až do odvolání znovu zavede plošný zákaz návštěv. Důvodem je zhoršená epidemiologická situace v regionu související s nákazou koronavirem. Novinářům to dnes sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Zdůraznila, že zákaz návštěv se nevztahuje na přítomnost doprovodu u porodu.

autoři: pik , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související