Odbahňují se Tisovské rybníky, mělo by to pomoct k návratu vodních ptáků

29. únor 2024 17:42

Bagry a další technika teď pracují v přírodní rezervaci Tisovské rybníky, která je jednou z nejvýznamnějších ornitologických lokalit v Plzeňském kraji. Díky úpravám by se na místo znovu mohli vrátit bahňáci a dalších zvířecích druhů.

Vytěžené bahno slouží jako hnojivo na pole

Zvýšit množství vodních ptáků, počet druhů a zlepšit podmínky pro jejich život. To je cílem rekultivace Malého a Velkého Podveského rybníka v přírodní rezervaci Tisovské rybníky na Tachovsku. Je to jedna z nejvýznamnějších ornitologických lokalit v Plzeňském kraji. Během let se postupně rybníky zanesly bahnem a kvalita vody se zhoršila. Proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR přistoupila k jejich odbahnění a v těchto dnech na dně vypuštěného rybníka pracuje několik bagrů.

„Velký Podveský rybník byl v mělkých částech už v podstatě suchý,“ říká Zdeněk Myslík z AOPK. Kromě vyvezení bahna dojde ještě k opravě výpustného zařízení a bezpečnostního přelivu, aby rybník odpovídal technickým normám. V porostu rostlin bylo uděláno několik šestimetrových pásů – to proto, aby měli ptáci snazší přístup do volné hladiny, ale zároveň se mohli rychle v případě potřeby opět ukrýt do rákosu.

Lepší prostředí pro ptáky i obojživelníky

„Rybníky jsou strašně zarostlé a v podstatě zde zmizel biotop v přechodu louka-voda. Tím pádem vymizeli z krajiny například bahňáci. Doufejme, že po úpravách by se tu mohli nějací znovu objevit,“ vysvětluje zoolog Vladimír Melichar s tím, že se v lokalitě už zjevují první hnízdící ptáci – husy velké, jeřábi a brzy přijde i čas slavíka modráčka. „Doufáme, že počty druhů opět narostou do výše, která tu byla třeba před dvaceti lety.“

Velký Podvesný rybník

Prováděná opatření dále prospějí obojživelníkům. Při levém břehu rybníka bude vytvořena tůň, která by jim měla poskytnout dostatek prostoru a zároveň ochranu před predátory. Navíc bude uprostřed rybníka vytvořen umělý ostrůvek pro hnízdění druhů, jež mají rády otevřená prostranství – to jsou například racci nebo slípky zelenonohé.

Odbahnění a opravy letos proběhnou i v přírodních rezervacích Postřekovské a Zbynické rybníky.

autoři: Martina Klímová , Alice Baumruková Kotylová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio