Od půlnoci platí zpřísněná opatření proti šíření koronaviru. Jak to vypadá na hranicích okresů?

1. březen 2021 10:21

Lidé ode dneška až na výjimky musí zůstávat ve svých okresech. Pro cesty potřebují doklad, potvrzení nebo čestné prohlášení. To je část nových opatření, která mají od půlnoci zamezit šíření koronaviru v Česku. Jak to vypadá na silnicích na Trutnovsku? To zjišťoval reportér Martin Pařízek.

Čtěte také

Jsme na silnici z Jaroměře směrem na Trutnov nedaleko Kuksu. Právě tady, na hranicích okresů Náchod a Trutnov byl jeden z kontrolních bodů v minulých týdnech po vyhlášení uzávěry okresu Trutnov kvůli zhoršené pandemické situaci.

Ještě včera večer tu měli policisté své zázemí. Kolem 21. hodiny ještě nutily dopravní značky řidiče zpomalit.

Teď je situace úplně jiná. Mobilní buňky přes noc zmizely, dopravní značky jsou otočeny a projíždí se tu bez omezení. Rozhodně to ale neznamená, že policie ze silnic zmizela.

Policejní kontroly na uzavřeném Trutnovsku

Naopak, policejní hlídky jsou nyní na jiných místech. Jsou rozmístěny jak na některých stanovištích z minulých dní, tak i jinde v terénu. Tady u Kuksu stála policejní hlídka jen o několik set metrů dál. A kontroly k překročení hranic okresů jsou namátkové.

Co tedy hrozí lidem když nebudou mít povolení?

Čtěte také

Podle vyjádření policejního prezídia budou policisté v prvních dnech benevolentní. Budou se snažit řidičům spíše vysvětlovat celou situaci a pomáhat jim. K nějakým represím se zatím zřejmě moc sahat nebude.

Od poloviny týdne ovšem už policie tak benevolentní nebude a začne dodržování nařízení striktně vymáhat. Pro řidiče to například znamená, že už nebude stačit potvrzení v mobilním telefonu nebo tabletu. Ale už bude muset být vytištěné na papíře.

Kontroly budou i na dalších místech?

Policisté se rozhodně zaměří i na další opatření, která souvisí v vládním nařízením. To začalo platit dnešní půlnocí. Ať už jde o ochranu úst či nosu nebo dodržování omezení pohybu přímo v místě bydliště například při sportu a rekreaci.

autoři: Martin Pařízek , baj
Spustit audio

Související