Ochotnické Divadlo Brod tvoří činohra i loutky. S pohádkami objíždí Česko i Evropu

Hostem České rozhlasu Zlín byl umělecký vedoucí a režisér souboru Divadlo Brod Roman Švehlík.

Ne každý možná ví, že svůj ochotnický soubor má také Uherský Brod. Vůbec první zaznamenané divadelní představení tam viděli diváci dokonce už v roce 1581. Kontinuálně pak různé soubory v kdysi královském městě hrají od roku 1891. V současnosti se nejen tamějším občanům představuje Divadlo Brod, které tvoří činoherci i loutkoherci.

Aktuálně má přitom pouhých čtrnáct stálých členů. Dobrovolníků, kteří by měli chuť a čas hrát divadlo, totiž stále ubývá. Umělecký vedoucí a režisér divadla Roman Švehlík proto pomocníky hledá především na základní umělecké škole, kde sám vyučuje. Kdokoliv by se však chtěl do chodu divadla zapojit, má možnost se přihlásit.

Je potřeba přitom zdůraznit, že Divadlo Brod zdaleka nepůsobí jen na domácí scéně. Zejména jeho loutkoherecká část je oblíbená v mnoha částech Česka, dokonce i Evropy. Nejvíce pochopitelně táhnou pohádkové inscenace pro děti, mezi něž patří třeba pohádka O Palečkovi nebo O vlku a kůzlátkách, s níž uherskobrodští loutkoherci vyjeli třeba až do Nového Sadu v Srbsku.

„To byla zajímavá ukázka toho, jak loutkové divadlo funguje. Říkali jsme si, že tam děti nebudou rozumět. A ony rozuměly a reagovaly úplně stejně jako tady,” překvapilo Romana Švehlíka.

Jeho svěřenci aktuálně zkouší další známou pohádku Oslíčku, otřes se, kterou však lidé nejspíše uvidí až na podzim. Pokud byste ale chtěli do uherskobrodského divadla zavítat v dohledné době, 20. března 2024 je na programu úspěšné představení Poslední večeře.

Více o souboru i jeho repertoáru se dozvíte v rozhovoru s Romanem Švehlíkem, který vám nabízíme v záznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.