Obžalobu v kauze opencard označil bývalý pražský primátor Hudeček za absurdní

16. říjen 2015

Bývalý primátor Prahy Tomáš Hudeček u soudu odmítl vinu v kauze opencard. Spolu s dalšími bývalými radními čelí obžalobě kvůli prodloužení smluv s firmou Haguess. Údajně měla vzniknout škoda 25 milionů korun.

Hudeček odmítl vypovídat v přípravném řízení, jeho obhajoba tedy dnes zazněla vůbec poprvé.

V roce 2012, kdy radní nové smlouvy schvalovali, byl prvním náměstkem primátora. Podklady si prý prostudoval a bylo pro něj podstatné, aby systém opencard fungoval dál.

Zvedl tak ruku pro prodloužení spolupráce s firmou Haguess, dnes eMoneyServices, která měla na provoz projektu jako jediná práva. Dnes by prý Hudeček hlasoval stejně jako před třemi lety.

„Stále víc a víc se ukazuje, že to rozhodnutí bylo správné, o čemž jsem byl přesvědčen už tenkrát,“ prohlásil exprimátor.

„Ostatně ta druhá, ta takzvaná nulová varianta, kdy bychom nedělali nic, tak vede, a já si troufnu tvrdit, že k něčemu absolutně nepředstavitelnému. Já jsem jednal s absolutně plným vědomím a svědomím a odhlasoval jsem něco, co bych dneska odhlasoval úplně stejně.“

Státní zástupkyně ale tvrdí, že se na zakázku mělo vypsat výběrové řízení a že radní způsobili výraznou škodu.

Patnácti lidem, z toho deseti někdejším členům rady, hrozí v této části kauzy až osmileté tresty. Podle obžaloby porušili povinnost při správě cizího majetku a předpisy o pravidlech hospodářské soutěže. Údajně způsobili škodu asi 25 milionů korun.

Všichni obžalovaní vinu odmítli. Často se odvolávali na špatné nastavení projektu opencard z minulosti. Bývalý primátor Pavel Bém útok obrátil. Tento týden pro DVTV řekl, že projekt měl budoucnost, jeho následovníci ho prý ale zkazili:

„Dostal se do absolutní slepé uličky, která je jenom výrazem manažerské nekompetentnosti, politické neodpovědnosti a jistého lidského ,hlupství‘.“ Bém dodal, že se nebojí čerstvého trestního oznámení. Kvůli opencard ho na něj podal zastupitelský klub pražských Pirátů.

Kauza opencard
autor: hla
Spustit audio