Obyvatelé Špičáku bojují: „Nechceme pod okny smradlavá parkovací místa“

Českolipská radnice v několika ulicích na sídlišti Špičák buduje nová parkovací místa. Týká se to ulic Budyšínská, Zhořelecká a Žitavská. Parkovací místa a další úpravy jsou ale na úkor zeleně, což se nelíbí lidem hlavně v Žitavské ulici. Přestože plánovaná stavba má začít už příští týden, chtějí situaci řešit.

„První etapa se bude týkat ulice Žitavská a Zhořelecká, druhá bude Budyšínská a Zhořelecká, výsledkem by mělo být 118 nových parkovacích míst,“ popisoval na začátku letošního srpna Václav Šámal, mluvčí českolipské radnice. Novým parkovacím místům by měla ustoupit sídlištní zeleň.

Úpravy se ale obyvatelům Žitavské ulice nelíbí. „Týká se to Zhořelecké a Budyšínské, je tam zmíněná Žitavská – schovaná pod čísly parcel, ale přece v hlavě čísla parcel nenosím,“ stěžuje si jeden z obyvatel, Mirek Strnad a přidává se Jana Urbanová: „Kdo má čas chodit dvakrát týdně k úřední desce… proč se to neudělá jednoduše, jeden papír.“ Podle obyvatel Žitavské ulice není záměr města posunout parkovací místa blíže k domům a ubrat zeleň šťastným řešením. „Je to takové znevážení. Vysadila se tu krásná borovice, ale ta se teď musela skácet kvůli parkovacím místům,“ říká obyvatelka.

Zhuštění dopravy v Žitavské

Podle dalšího z obyvatel ulice, Tomáše Krejčího, přestane být tato část sídliště Špičák klidovou zónou: „Urbanisticky je to špatně udělané. Severní část Špičáku byla vždy taková klidová zóna a teď se to popře tím, že se tu udělá dvouproudová průjezdná komunikace.“

Stavba má začít už příští týden. Podle Jany Urbanové chtějí lidé z ulice bojovat za zachování zeleně i za dílčí úpravy. „Chápu, že je územní rozhodnutí a stavební povolení, ale vždycky se to dá změnit. My jenom chceme, aby zachovali jednosměrnou ulici a nedávali nám pod okna smradlavá parkovací místa, nepotřebujeme je. Ochrání se zeleň, která tu je,“ komentuje obyvatelka.

Obyvatelé Žitavské ulice chtějí vyvolat jednání s radnicí a ještě o úpravách jednat.

Spustit audio