Oblastní nemocnici v Jičíně se tenčí zásoby krve. Hledá proto dárce, nejžádanější jsou skupiny A a 0

20. srpen 2020 09:28

Na transfúzním a hematologickém oddělení v oblastní nemocnici Jičín hledají nové dárce krve. Její zásoby totiž ubývají. Nejvíce je potřeba krevní skupina A a 0. Podle lékařů přichází v létě k odběrům méně lidí. Situaci ovlivnila také pandemie koronaviru.

„Daruji krev, protože jsem se kdysi dávno rozhodl, že je to správné," říká dobrovolník Tomáš Svoboda. Krev byl darovat už po třicáté sedmé.
„Přijdu do čekárny, vezmu si dotazník, vyplním ho, odevzdám vzorek moči a krve. Potom si mne zavolají na výsledky, řeknou, že je to dobré, změří mi tlak a pošlou mne do odběrového místa. Tam čekám, až mne sestřičky zavolají. Lehnu si a napíchnou mne."

Čtěte také

Samotný odběr pak trvá zhruba 10 minut. Podle primářky transfúzního a hematologického oddělení Evy Luňákové se v posledních dnech situace se zásobami krve přeci jen zlepšila.
„Krizi ze začátku srpna jsme překonali. Záleží samozřejmě vždy na tom, kolik dárců přijde. Jsme závislí na dárcích, kteří přicházejí v odběrové dny, což jsou pondělí, středy a sudé pátky. Teď už je počet dárců výraznější."

Ideální počet je kolem 50 lidí každý odběrový den. Nikdy se totiž nesmí stát, aby pacient, který potřebuje transfúzi, ji nedostal.

Daruj krev s Českým rozhlasem

V případě, že je opravdu málo zásob krve, dováží ji pracovníci z okolních nemocnic, například z Hradce Králové nebo Náchoda.

Čtěte také

Co by měl dárce splňovat, popisuje Eva Luňáková.
„Věk 18 až 60 let pro prvodárcovství. Samozřejmě je nezbytný dobrý celkový zdravotní stav, čili žádné závažnější onemocnění. Nejlépe, pokud je dárce zcela zdráv, neužívá žádné léky. Také je důležitý dobrý stav žil, protože jehla onoho transfúzního setu je poměrně silnější."

Více informací lidé najdou na webových stránkách nemocnice, tedy na www.nemjc.cz.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související