O trase chystané vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan se bude rozhodovat v příštím roce

30. prosinec 2021 14:20

Během příštího roku se zřejmě rozhodne o trase chystané rychlodráhy z Prahy do Drážďan. Správa železnic plánuje požádat Ústecký kraj o změnu tzv. Zásad územního rozvoje, tedy jakéhosi krajského územního plánu. S dosud navrženými trasami železnice ale nesouhlasí obyvatelé některých obcí na Litoměřicku a Chlumce na Ústecku. 

Správa železnic chce požádat o změnu zásad územního rozvoje kraje během 1. čtvrtletí roku 2022. „Všechny dosud navržené trasy budou posouzeny ve veřejném projednání v rámci aktualizace Zásad územního rozvoje kraje. O pořízení aktualizace rozhodne zastupitelstvo Ústeckého kraje. Předpokládané varianty budou vyhodnoceny z hlediska jejich vlivu na udržitelný rozvoj regionu,“ vysvětlila Nela Friebová ze Správy železnic.

Původně přitom železničáři požádat o změnu zásad a úpravu koridoru rychlodráhy ještě letos. K tomu nakonec nedošlo.

Během letošní aktualizace tzv. územně analytických podkladů kraje vystupovali proti navržené variantě rychlodráhy někteří zástupci obcí na Litoměřicku.

Kromě některých obcí na Litoměřicku jsou proti navržené variantě rychlodráhy z Prahy do Drážďany i někteří obyvatelé Chlumce na Ústecku. Nová trať by měla vést pod povrchem mezi Stradovem a Chlumcem. Původně přitom měly vlaky jezdit do chystaného krušnohorského tunelu vyčleněným územím mimo město.

„Abychom tady měli 150 vlaků denně, z čehož zhruba 80% bude nákladní doprava, to je to, co nám vadí, a pokud by to zůstalo v původní trase, což věříme, tak tam v podstatě je neobydlená část,“ říká k tomu starosta Chlumce Roman Zettlizer z uskupení Jsme pro Chlumec.

Železničáři chtějí varianty trasy představit na začátku příštího roku. O rok později už chtějí mít územní rozhodnutí pro první část rychlodráhy.

 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio