Nová rychlonabíječka v Pardubicích nabije elektromobil za půl hodiny

14. listopad 2017 07:05

Společnost ČEZ rozšiřuje síť rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. Naplnit až 80 procent kapacity baterií je u stojanů možné za 30 minut. Připojit elektromobil do sítě je od minulého týdne možné třeba na dálnicích u Liberce nebo Brna, a také v Pardubicích u staré výpadovky na Hradec Králové.

U nabíjecí stanice na Hradecké ulici v Pardubicích si nabití vyzkoušel řidič Oldřich s elektromobilem: „Nabíjím na rychlonabíječce s příkonem 50 kW. Vezmu nabíjecí hlavici, zastrčím, proběhne zajištění a na displeji nabíječky se ukáže, že jsem připojený, dám start,“ popisuje připojení nabíječky.

Pardubičtí strážníci testují služební auto na baterky

Nový elektromobil pardubické městské policie

Strážníci pardubické městské policie mají na pět měsíců půjčený elektromobil. Když se osvědčí, možná si několik takových vozů v budoucnu pořídí. Jejich provoz je totiž nejen ekologický, ale i levnější.

Pro elektromobily jsou připraveny dva stojany, každý má dvě zástrčky. „U rychlodobíjecí stanice trvá nabití kolem dvaceti až třiceti minut, můžete si dát kávu a jet dál. U normálních stanic je to několik hodin, to si musíte trochu naplánovat, abyste dojel. Ale my už budeme dělat většinou ty rychlodobíjecí, takže komfort pro zákazníky se bude zvyšovat,“ říká mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

„Ukončil jsem dobíjení, blikla mi zelená kontrolka na voze, auto odpojím. Je to stejné jako u normálního tankování, akorát tam místo benzínu tečou kilowatthodiny,“ popisuje pan Oldřich, který rychlonabíječku vyzkoušel.

Celkem je v České republice možné elektromobil dobít už na 85 místech. Takzvané rychlodobíjení ale nabízí zhruba jen třetina stanic.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio