Jan Eliáš Svatoš

moderátor

Moderuji Noční mikrofórum.

Životní motto:

„Skutečné objevitelství nespočívá v hledání nových krajin, ale v novém vidění těch starých.“ - Marcel Proust

Co dělám v rozhlase:

Od roku 2013 přispívám pravidelně každou středu do ranního vysílání, kde přináším zajímavosti do okna zahraničních zpravodajů. Od února 2024 pak moderuji Noční mikrofórum.

Před rozhlasem, resp. vedle rozhlasu:

Vystudoval jsem fotografii na FAMU, žurnalistiku na UK a dokumentární film na FAMO v Písku. V roce 2010 jsem vedl expedici po stopách amerických filmových průkopníků Martina a Osy Johnsonových do nehostinné severní Keni. Stejně jako oni jsme fotografovali na starou analogovou techniku a filmy vyvolávali v přenosné temné komoře. Výstupem byl film Africa Obscura a Archa světel a stínu, které získaly řadu festivalových ocenění.

Pro mne osobně je ale dosud největším uznáním pochvalné hodnocení od slavného filmaře Wernera Herzoga. Mým krédem je vycházet z kvalitních a poctivých rešerší. Uplatnil jsem to především v mém posledním historickém dokumentu Až zařve lev (2022), kde promlouvá svědomí krále Přemysla II. Otakara s duší středověkého cestovatele Odorika. Některé mé dokumenty znají diváci z cyklu Nedej se na ČT2. Všechny filmy natáčím v tandemu s kameramankou a manželkou Romi Strakovou.

Co mě baví:

Relaxuji u hudby, a to nejen pasivně, ale i aktivně. Hraju na mandolínu nebo didgeridoo. Rád se vracím na chalupu za rodinou, mám rád toulky přírodou, ať už se skicákem, nebo fotoaparátem. Ale mojí opravdovou vášní jsou ručně psané a malované deníky z cest. Mapuji si pro sebe všechny své expedice i outdoorové výpravy. Baví mě předávat zkušenosti, proto už více než 10 let vedu Fotoklub Jana E. Svatoše. Miluji vůni starých knih a antikvariáty obecně. Knihy jsou vlastně moje další láska - rád je čtu, ale také sám píšu a ilustruji.

Sledujte nás

Kolegové