Není chrápání jako chrápání. Kdy se obrátit na lékaře?

13. září 2018

Někdy je chrápání jen akustická nepříjemnost, jindy ale může jít o příznak závažnějších zdravotních problémů, které mohou mít i nebezpečné následky.

„K tomu, aby se rozlišilo mezi prostým chrápáním, které ruší spánkového partnera či partnerku, a syndromem spánkové apnoe obstrukčního typu, je extrémně důležité průběh spánku monitorovat,“ zdůrazňuje Jan Kastner.

Jak vzniká chrápání?

Chrápání vzniká vibrací měkkých tkání v oblasti, kudy prochází vzduch, když ve spánku dýcháme. V bdělém stavu totiž dýchací trubice udržuje svalové napětí, zatímco ve spánku je toto napětí povoleno, a tak může dojít k vibracím tkání.

Proč muži chrápou častěji a hlasitěji než ženy?

Muži mají prodloužené měkké patro a větší kořen jazyka, leckdy také větší krční mandle, proto mají větší tendenci ke chrápání.

„Někdy vibrace přerostou až v jakýsi kolaps měkkých tkání, což může vyvolat obstrukci zejména v oblasti hltanové úžiny, tedy v místě, kde je uchycen kořen jazyka a kde končí měkké patro,“ varuje odborník na spánkovou medicínu. „Takovéto chrápání je nebezpečné, protože při něm dochází ke krátkodobé zástavě dechu, k takzvané spánkové apnoe.“

Syndrom spánkové apnoe

Nebezpečné chrápání se projevuje opakovanými dechovými pauzami, které jsou doprovázeny poklesem saturace hemoglobinu kyslíkem během spánku. Na vzniku tohoto syndromu má velký podíl obezita a pohodlný životní styl, který vede k tomu, že nemáme vytrénované svaly, a to ani ty hrtanové.

Někdy se setkáváme s tím, že muži po 40. roce věku najednou z ničeho nic začnou mít vysoký tlak, vysoký cholesterol, vyšší cukr a berou spoustu různých léků, i když příčina jejich problémů je v nekvalitním spánku.
MUDr. Jan Kastner, odborník na spánkovou medicínu

Co tedy dělat, máme-li pochyby, zda je náš či partnerův problém s chrápáním způsoben syndromem spánkové apnoe? Prvním krokem by měla být návštěva praktického lékaře nebo přímo ORL ambulance. Pokud vyšetření neprokáže žádnou patologii v oblasti horních cest dýchacích, je důležité monitorování spánku.

Operace není potřeba, stačí přetlakový ventilátor

Maska proti chrápání

Pacient se může obrátit na některou z akreditovaných spánkových laboratoří, kterých u nás v posledních letech přibývá, ale existují už i pracoviště nabízející domácí monitoraci spánku. I tento typ vyšetření většinou hradí zdravotní pojišťovna.

„Pokud se prokáže střední nebo těžší stupeň obstrukčního syndromu spánkové apnoe, není na prvním místě chirurgická léčba, ale takzvaný přetlakový ventilátor ve spánku, kterému se říká SIPA,“ popisuje Jan Kestner.

Tento přístroj generuje přetlak, který je skrze masku upevněnou na nose nebo na obličeji pacienta směrován do jeho dýchacích cest, kde brání ochablým tkáním kolabovat.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio