Nene? Ale jojo! Jordan Peele svým novým sci-fi thrillerem posouvá hranice děsu i zábavy

26. srpen 2022

„To je film-úkaz! Tomuhle NOPE říkáme čistý YEP,“ pějí Čelisti ódy na nový alegorický sci-fi thriller s prvky westernu, který natočil komik Jordan Peele. Máte pocit, že už jste viděli úplně všechno? Tak zbystřete. Do kin právě přichází překvapivá novinka Nene, o které budete chtít diskutovat ještě hodiny po jejím zhlédnutí. A světe div se – v dobrém slova smyslu.

„V době permanentní nápodoby, tun předvídatelnejch klišé a únavnejch schémat, jakejma se tady běžně zabejváme, je to jednou zase svobodný, interpretačně bohatý hřiště, na který je radost civět i u něj kroutit hlavou,“ chválí Aleš neotřelý autorský počin, na němž z technického hlediska vyzdvihuje především mimořádný sound design a nadmíru vydařené ztvárnění mimozemšťanů.

„Vtipnej a podnětnej mindfuck pro milovníky popkulturních referencí,“ naráží na odkazy k Blízkým setkáním třetího druhu, Dni nezávislosti, Znamení nebo třeba Čelistem. „Posouvá to pro mě hranice zábavy a filmovýho děsu na novou úroveň. Po velmi rozpačitým Us velkej návrat do formy. Peele se opět řadí mezi režiséry, jejichž snímky budu hodně očekávat. Doufám, že zůstane nepředvídatelnej,“ uzavírá Aleš dojatě.

Jestli jste až doposud netrefili strop letošní filmové sezóny, možná konečně přišla pravá chvíle. Procítěnější pozvánku do kina už každopádně do konce roku asi nedostanete!

Je Nene dokonalou příležitostí navštívit IMAX? Komu byla vždycky Podezřelá Shakira? Kdo je těhotný mimozemšťan české filmové publicistiky? Říká film Arvéd něco nového o našich dějinách? Jaká je nejkrásnější čínská nadávka? O kterém dokuseriálu se aktuálně nejvíc mluví? Stojí za řeč další seriál z vězení Black Bird? Kam se odkutálel Tonda? Kde má Vítek vyrážku? A zavřou Aleše, když si ji bude chtít vyfotit? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio