Někteří výrobci původ máku tají, upozornil dTest

22. duben 2021

Používá se jako oblíbená náplň do koláčů i buchet, chybět nesmí ani na pečivu. Řeč je o máku, celém i mletém. Jak kvalitní je ten prodávaný? Zaměřil se na to časopis dTest. 

Čtěte také

Do laboratoře dTestu zamířilo 18 vzorků máku, v osmi případech se jednalo o mák mletý. A ve všech případech šlo o mák potravinářský, který je možné koupit na českém trhu.

Mletý nebo celý?

Mák bylo potřeba rozdělit na dvě skupiny kvůli tomu, že je mezi mletým a celým mákem řada rozdílů. „Například pro mák mletý nespecifikuje česká maková vyhláška tolik požadavků jako pro mák celý,“ upozorňuje redaktorka časopisu dTest Olga Šlesingerová.

Dodává, že celý mák musí splňovat určitou čistotu, nesmí v něm být příměsi jiných semen či jiného máku. Nesmí v něm být také hlína. „Takže už jenom z tohoto pohledu je mák mletý vlastně v tomto ohledu zvýhodněn.“

Mezi českými zemědělci si získává čím dál větší oblibu, letos podle údajů Českého statistického úřadu oseli mákem o 12,5 % ploch víc než vloni. Nejvíc se pěstuje ve středních Čechách a na Vysočině. Své příznivce má ale i v Plzeňském kraji

Mletý mák má také kvůli čtyřicetiprocentnímu obsahu tuku sklony ke žluknutí a musí se ošetřovat termostabilizací. „To je proces, při kterém se vlastně zajistí, aby mák déle vydržel. A zároveň tím přichází i o látky, které nejsou úplně žádoucí v potravinářském máku, a to jsou morfinové alkaloidy,“ vysvětluje Šlesingerová.

V jakém stavu mák je, určuje podle ní číslo kyselosti, a to bylo vyjma jednoho výrobku u testovaných vzorků v normě.

Těžké kovy

Mletý mák se podle redaktorky dTestu také snáze pančuje. I přesto, že je Česká republika maková velmoc, objevil se mezi testovanými vzorky také mák z Turecka. Odkud mák pochází, by mělo být uvedeno na obalu, přesto tomu tak u některých zakoupených vzorků nebylo. „Někteří výrobci to tají a v našem hodnocení jsme je za to mírně penalizovali. Myslím si, že tuto skutečnost by se měl spotřebitel dozvědět.“

Testy máku časopisu dTest se zaměřily také na výskyt těžkých kovů. Problém s nimi vykázaly dva výrobky. Z pohledu senzorického pak nebyly mezi prověřovanými vzorky významné rozdíly. Aby si mák uchoval své příznivé vlastnosti, bylo by dobré jej podle redaktorky dTestu nejlépe skladovat v chladných a temných podmínkách – a ne namletý.

Výsledky testu:

  • Mletý mák z Lidlu se umístil uprostřed tabulky. Obsah jeho morfinových alkaloidů se blížil vyhláškovému limitu. Jinak dopadl uspokojivě.
  • Mák značky Natura mletý desetinásobně přesáhl oproti ostatním číslo kyselosti.
  • Mák Ar. Rashid Mák modrý celý vykázal nadlimitní obsah arzenu.
  • Mák z Alberta měl problém s kadmiem.
Spustit audio

Související