Nedonošeným dětem hrozí více očních vad a onemocnění

12. prosinec 2019

Dítě, které se narodí dřív, nemá zralou sítnici. „Nemá dostatečné cévní zásobení, což je problém, který se může projevit retinopatií z nezralosti,“ říká MUDr. Jan Hálek z Fakultní nemocnice Olomouc. Jde o onemocnění, které se vyvíjí až později po porodu.

„Vyšetření se provádí jednoduchým způsobem. Oční lékař se do oka podívá a zjistí, jak vypadá sítnice,“ doplňuje neurolog. První fáze nemoci je útlumová, ve které cévy přestávají růst, aby následně začaly růst tam, kde nemají. A to už je příznak retinopatie.

Předčasně narozené děti můžou trpět různými dalšími očními problémy. Např. vrozenými vadami, jako jsou např. katarakta, glaukom nebo Petersova anomálie. Ty se často kombinují s jinými vadami. „A jsou to také poruchy kortikální, kdy je oko v pořádku, ale chybí adekvátní aparát, který by analyzoval zrakové vjemy,“ dodává MUDr. Hálek.

Ideální je, když rodina s dítětem ihned po propuštění z nemocnice naváže kontakt se Společností pro ranou péči. „Pomáháme s jeho vývojem a také s podporou celé rodiny,“ říká instruktorka stimulace zraku Petra Navrátilová. Po vstupním jednání, kde zazní vše o tom, co rodina potřebuje, následuje funkční vyšetření zraku. Zjistí se, co dítě vidí, na jakou vzdálenost a jaké pomůcky potřebuje. Od toho se pak odvíjí konkrétní spolupráce poradce s rodinou a dítětem.

autor: voj
Spustit audio