Návštěvníci se už brzy podívají do zrekonstruovaného Národopisného muzea Plzeňska

13. březen 2024 08:28

Po tříleté rekonstrukci se na konci dubna opět otevře Národopisné muzeum Plzeňka. Návštěvníci se mohou těšit na dva prohlídkové okruhy, součástí budou i dílny.

Třikrát větší výstavní plochu než v minulosti bude mít po rekonstrukci Národopisné muzeum Plzeňska v Plzni. Zavřené je od ledna 2021 kvůli generální rekonstrukci Chotěšovského a Gerlachovského domu. Stavební část opravy už je hotová a proběhla také instalace sbírek, nyní se ještě dovybavují některá pracoviště v zázemí muzea.

Nová stálá expozice bude zahrnovat dva okruhy, z toho jeden bezbariérový. Právě ten bude vyprávět v podstatě příběh člověka putujícího 19. stoletím, jenž se narodí na venkově a zemře jako vážený měšťan. Otevře se také Centrum experimentální etnologie, kde si zájemci vyzkouší výrobní postupy historických předmětů a různá řemesla. Vznikne truhlářská a tkalcovská dílna, k dispozici bude keramická pec nebo šlapací soustruh. „Náplň expozic se změnila. Věnujeme se více řemeslům a také poprvé měšťanské módě, dosud se vystavovaly pouze kroje. Nyní si návštěvníci prohlédnou hedvábné šaty, buřinky, cylindry, dámské čepce, obuv, rukavičky i kabelky,“ láká vedoucí muzea Michal Chmelenský.

Proměnou prošla také pomocná pracoviště. „Nově vznikl prostor třeba pro konzervaci textilu a budeme mít k dispozici i digitalizační centrum s potřebným vybavením,“ popisuje kurátorka Marie Mušková.

Zájemci se do nově zrekonstruovaného národopisného muzea budou moci podívat 30. 4. V tento den proběhne stavba májky.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio