Na Šumavě se rozjíždí těžba dřeva po orkánu Sabina

27. březen 2020 07:20

Ani současná situace kolem koronaviru nezastavila některé činnosti. Třeba těžbu dřeva na Šumavě. Správa Národního parku Šumava vypsala další minitendry na práce v lesích a začne se zpracováním polomů.

„Potřebujeme zpracovat zhruba 60 000 metrů krychlových dřevní hmoty, které letos polámal orkán Sabina a následné bouře. Část těchto polomů jsme už zpracovali, ale velká část zbývá, a na tom začneme pracovat teď,“ potvrdil mluvčího parku Jan Dvořák.

Dokonce září 2022, do kdy je platná tzv. rámcová dohoda s dodavateli, budou stát práce zhruba 300 milionů korun.

Chystají se minitendry

„Uzavřeli jsme rámcovou dohodu s více než 70 dodavateli prací v lesích, a v rámci té dohody budeme vyhlašovat tzv. minitendry. Budou to takové malé soutěže, třeba na zpracování nahodilých těžeb nebo na pěstební činnost a podobně,“ vysvětlil Dvořák.

Letos bude národní park požadovat ve vyšší míře odkorňování dříví, a to jak harvestorovou technologií – to znamená stroji, které mají speciální odkorňovací válce, tak třeba i ruční s adaptérem na motorovou řetězovou pilu.

Tyto činnosti budou finančně podpořené v rámci projektu Operačního programu Životní prostředí - Zvyšování biodiverzity lesních porostů v Národním parku Šumava, ponecháváním dřevní hmoty k zetlení v letech 2019-2021.

„Díky tomuto projektu budeme moci ponechávat více dřevní hmoty zetlelé, bez rizika, že by z ní vylétl kůrovec. Z porostu totiž nebudeme vyvážet především to dříví, které je v lese nejpotřebnější a současně je o něj na trhu právě nejmenší zájem. Například poškozené oddenky stromů, to jsou ty nejspodnější části nebo špičky pokácených smrků,“ dodal mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio