Na strach z blížící se smrti jsou často krátká i antidepresiva. V Česku zkoumají psychedelika

9. prosinec 2021

„Část pacientů s vážnou onkologickou diagnózou podlehne úzkostným a depresivním příznakům,“ říká v rozhovoru profesor a vědec, psychiatr Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví. V Česku začala nová experimentální studie, která má těžce nemocným pacientům pomoci vyrovnat  se s jejich stavem. 

Zpráva o blízké smrti či její možnosti je pro člověka velký nápor, stávající léčba nemusí být dostatečná. Vědci věří, že psychedelické látky, v tomto případě psylocybin a ketamin, by mohly pomoci.

„Vědomost vlastní konečnosti je problém, který se týká každého z nás.“ Ale běžně nad smrtí nepřemýšlíme ani se na ni nepřipravujeme. O to větší šok může nastat, když se vidina konce života přiblíží a stane velmi reálnou, až nevyhnutelnou. Psychicky to s mnohými zamává, některým pacientům nezaberou ani antidepresiva nebo to nestihnou, podle profesora Horáčka je nástup účinku i za 12 až 16 týdnů, to může být pro mnohé pozdě.

Čtěte také

„Naše studie testuje tzv. psychedeliky asistovanou psychoterapii, je to nový směr.“ Psychedelika jsou stále častěji zkoumána jako možné látky na léčbu deprese i jiných psychických problémů. Vykazují, pro některé, rychlejší účinek i delší trvání.

Pacientům s těžkým onemocněním pomáhá prožitek, který jim podání přináší. Mohou zažít třeba pocit, že jsou součástí proudu existence. Nelpí poté tolik na svém individuálním životě, vnímají se jako součást širšího celku, přírody, vesmíru nebo třeba jako část neustálého předávání genetické informace. Pro každého to je jiné. Zážitky z psychedelických sezení se potom budou ukotvovat v terapii, která bude pacienty na sezení i připravovat.

Poslechněte si celý rozhovor o nové studii, která má pomoci vážně nemocným či umírajícím.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.