Na poslední oficiální jihočeskou koledu šel obecní slouha v Ledenicích v roce 1935

26. prosinec 2023

Ke svátku svatého Štěpána patří koledy a koledování, a tak redaktor Zdeněk Zajíček připravil zvukový výlet do historie koled. Poslechněte si vánoční rozhlasový speciál.

V minulosti se koledovalo několikrát do roka a při různých příležitostech. V pořadu Jihočeské koledování od etnografa Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Jana Šimánka a dudáka Miroslava Stechera řada pozoruhodných zajímavostí.

„Ve 14. století chodili na koledu nejenom děti, ale i dospělí. I ti nejváženější kněží, učitelé. Třeba i kanovníci ze Svatovítské kapituly,“ říká k historii koled Jan Šimánek.

Pro srovnání dodává, že například poslední jihočeská obecní koleda se odehrála v Ledenicích na Českobudějovicku v roce 1935. „Naposledy šel na koledu obecní slouha Votava se svojí ženou. Když poté zemřel, koleda na jihu Čech tím zanikla,“ uvádí.

Celkovou atmosféru pořadu Jihočeské koledování dokreslí nahrávky folklórních souborů Doudleban, Javor a Kovářovan a také náhodné setkání s dětmi ze základní školy Pohůrecká, které natáčení v Jihočeském muzeu spontánně doprovodily svým zpěvem. 

Výstava Adventní čas v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, na které nahrávka vznikla, trvala do 23. prosince. Stále ještě ale můžete navštívit tématicky podobně zaměřenou expozici Pohádkové Vánoce Vojtěcha Kubašty, a to do poloviny února.

Související