Na Kuks se po letech vrátila Štědrost. Socha z cyklu Ctností prošla rukama zkušených restaurátorů

23. červenec 2022 07:55

Sochy před barokním hospitalem v Kuksu jsou opět kompletní. Mezi replikami Braunových Neřestí a Ctností jedna pár let chyběla. Štědrost těžká zhruba tunu a vysoká téměř dva a půl metru totiž byla na generální opravě. Teď ji restaurátoři pomocí techniky vrátili na původní místo. Byla u toho reportérka Jana Házová.

Stojím na ohradní zdi, hned vedle sochy Štědrosti. Ta tu dlouhou dobu nebyla. Petr Rejman z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice se sídlem v Litomyšli vysvětluje, co se tady teď děje. „Deinstalujeme pomocnou konstrukci, kterou jsme použili pro bezpečné přemístění sochy Štědrosti."

Čtěte také

„Po demontáži sochu prohlédneme, jestli jsme ji dobře instalovali a umístili na sokl. Pokud bude vše v pořádku, tak provedeme zaspárování a celá instalace bude hotová."

Za námi je náklaďáček s hydraulickou rukou. A na vleku má písek. Tam se převážela socha? „Ano. Převážení soch v písku je tradiční metoda, které je pro skulptury nejbezpečnější. Písek eliminuje chvění vznikající při převozu. Socha je tam jako v peřince."

Na obnově sochy Štědrosti se podílel také Jakub Balcar, jeden ze studentů Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Co všechno socha potřebovala? „Socha se nacházela v havarijním stavu, zejména ve spodních částech. Tam došlo k roztržení podstavce a hrozilo, že by se socha mohla zřítit."

Čtěte také

„Další velká problematika byla konsolidace tohoto typu materiálu, který se vlivem UV slunečního záření degraduje," vysvětluje Jakub Balcar.

Dění přihlíží kastelán hospitalu Kuks Libor Švec. Soch je tu přes 20 a jedna se teď dočkala obnovy. Co ty ostatní? „Čeká nás pravděpodobně nějakých 25 let obnovy. Bylo by krásné, kdyby se každý rok podařilo obnovit jednu sochu. Ale je to záležitost finanční. Ovšem socha Štědrosti na to byla opravdu už velmi špatně."

Sochy před barokním hospitalem v Kuksu jsou opět kompletní

„Hrozilo zřícení sochy, což bychom si tedy vážně nepřáli. Protože po cestě kolem galerie soch Ctností a Neřestí chodí každý den spousta návštěvníků. Takže jsme si museli nejprve vytvořit nějakou představu, nechali jsme zpracovat odborný posudek. A zjistili jsme, že tato socha je na tom opravdu nejhůře."

Čtěte také

„A pokud tomu bude přáno, tak bychom rádi v těchto restaurátorských pracích pokračovali. Protože například socha Lstivosti, předposlední v řadě Neřestí, je na tom také velmi špatně. Ale doufejme, že nehrozí havarijní stav, kdy by došlo ke zřícení. To snad ne," dodává Libor Švec.

Kopie sochy Štědrosti se tedy vrátili zpět na své místo a doplnila a zkompletovala řadu Ctností v areálu hospitálu Kuks na Trutnovsku u Dvora Králové nad Labem.

Webové stránky hospitálu Kuks vám poskytnou všechny potřebné informace.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související