Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku roste počet nakažených, hygienici tam zpřísnili opatření

19. červen 2020 20:51

Na Karvinsku a Frýdeckomístecku hygienici ode dneška zpřísnili nařízení proti koronaviru. Například zaměstnance v nemocnicích s lůžkovou péčí čekají povinné testy. Na ty musí i pacienti před plánovými operacemi.

Čtěte také

Omezený je také počet lidí na hromadných akcích na 500. V regionu totiž přibývají i menší ohniska nákazy spojená třeba s obchody nebo zdravotními středisky, upřesnil epidemiolog Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

„Právě to, že počet ohnisek se zvětšuje a nejedná se jen o jedno izolované ohnisko, svědčí o tom, že situace se zhoršuje. Je potřeba to vyřešit co nejrychleji, aby nedošlo ke vzniku dalších ohnisek,“ vysvětlil epidemiolog.

V Moravskoslezském kraji za dnešek podle hygieniků přibylo 58 lidí nakažených novým koronavirem. Nárůst počtu nových nakažených zaznamenalo hlavně Karvinsko a Frýdecko-Místecko, kde je nové ohnisko nákazy v Domově Důstojnost v Nýdku.

Spolupráce s Polskem

Hejtmanův náměstek Martin Gebauer (ANO) řekl ČTK, že Moravskoslezský kraj se dnes domluvil s polským Slezským vojvodstvím na každodenní výměně informací, včetně případně osobních dat lidí diagnostikovaných s covidem-19.

„Tím pádem polská strana bude moci trasovat i Poláka, který se nakazil u nás, a naopak. Je to opravdu velký posun k tomu, aby omezení netrvala příliš dlouho, ale byla opravdu jen na nezbytně nutnou dobu,“ řekl Gebauer.

autoři: Iva Havlíčková , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související