MŽP nevylučuje pomoc při likvidaci nelegální skládky v Arnolticích, rozhodne do měsíce

4. únor 2013

Tisíce tun plastového a textilního odpadu z Německa na nelegální skládce v Arnolticích na Liberecku zaměstnává úřady už 7 let. Odpad tu měl být legálně zpracovaný, ale nic se nestalo. Za firmou stojí nastrčený bílý kůň a 25 milionů korun na likvidaci skládky nemá ani obec. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nejdříve finanční pomoc odmítl poskytnout, nyní to už ale nevyloučil. Problém chce vyřešit do měsíce.

Na začátku byl nápad dvou podnikavých Češek. Na místě, kde dříve v Arnolticích chovali družstevníci telata, chtěly vytvořit linku na zpracování odpadů. Na konci roku 2005 jedna z nich nechala přivézt víc než sedm tisíc tun plastů, textilu a koberců z Německa. Druhá je pak po peripetiích opravdu začala zpracovávat.

Jenže ještě tentýž rok se stala provozovatelem jiná firma a třídit přestala. Dostala sice pokuty více než milion korun, nikdo je ale nezaplatil a odpad nikdo neodstranil.

„Ve finančních silách obce Bulovka to bohužel není. Roční rozpočet obce z rozpočtového určení daní je kolem 7,5 milionů korun a rozpočet na likvidaci odpadů je podle poslední rozboru 22 milionů. Což je téměř trojnásobek ročního rozpočtu obce,“ vysvětluje Romana Šidlová, starostka Bulovky, pod kterou Arnoltice spadají.

Provozovatelem je firma Nisa recycling. Jedná za ni cizinec s pobytem v Liberci. Některé pozemky v areálu vlastní další muž také spojený s touto firmou. Nejsou ale k zastižení. Navíc v areálu, podobně jako na jiných místech s nelegálním odpadem z Německa, hořelo. Naposledy před čtvrt rokem.

Podle úřadů ale není reálné provozovatele donutit jak k zaplacení pokut, tak k odstranění odpadu. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy vyřešení problému brání spíše než nedostatek peněz, otázky právní.

„Například proto, že zákon o státním fondu výslovně zakazuje, aby některé prostředky byly použity v okamžiku, kdy je znám například původce. Takže se bavíme o nějakých alternativních řešeních. Myslím, že nějaká jsou, není jich moc. Dohodli jsme se na tom, že se sejdeme znovu za měsíc,“ říká ministr.

Co konkrétně se bude za měsíc řešit, ale neřekla ani starostka Šidlová. „Myslím, že na schůzce za měsíc už budou vyjasněny veškeré právní vztahy jak vlastníků materiálu odpadů, tak nemovitostí a pozemků a posuneme se dál, už k další fyzické likvidaci těch opadů,“ věří.

Během sedmi let vlastnické vztahy na skládce rozplétali zástupci obce, kraje, Inspekce životního prostředí i policisté. K nim teď míří i další trestní oznámení na neoprávněné nakládání s odpady. Celkově už třetí.

autoři: psp , Michael Rozsypal
Spustit audio