MUDr. Hanousek: Čtyřicetiletá praxe mě naučila, že při dětském kašli je nejúčinnější naředit hleny

18. březen 2024

V radioporadně jsme přivítali dětského lékaře MUDr. Ladislava Hanouska. Jak téma jsme pro dnešek vybrali kašel, protože to je právě aktuální, hlavně tedy především černý kašel. Každopádně důvodem kašle může být nachlazení, může to být projev alergie nebo i nějaké další choroby.

Černý kašel. Pane doktore, mohli bychom připomenout na úvod, jak je to s očkováním? Protože malé děti očkujeme a součástí vakcíny je i ochrana proti černému kašli.
Na vakcíně proti černému kašli jsou přesně dané termíny a domnívám se, že pokud se tyto termíny dodrží, takže jde o očkování skutečně fungující. Začíná se od devátého týdne věku, kdy je první vakcína. Další za dva měsíce a další po roce. Pak jsou ještě dvě vakcíny v pěti letech a mezi devátým a desátým rokem. Já nejsem absolutní propagátor vakcinace, ale tohle očkování proti černému kašli, záškrtu a tetanu pokládám za naprosto zásadní.

Hexavakcína, ve které je složka proti černému kašli, by se měla očkovat opravdu v termínech, které jsou předepsány.
MUDr. Ladislav Hanousek, dětský lékař

A to z toho důvodu, že to jsou nemoci, které se buď nedají léčit normálně, jako je tetanus. Nebo se léčí velmi špatně a mají takové projevy, jako je třeba černý kašel. A mnoho malých dětí v průběhu černého kašle dokonce i umírá, protože jsou z toho kašle, který způsobuje porušení sliznice dýchacích cest, tak unavené, že zkrátka zemřou.

Čtěte také

Proto se domnívám, že speciálně tato hexavakcína, ve které je ona složka proti černému kašli, by se měla očkovat opravdu v termínech, které jsou předepsány. Někteří rodiče mají tendenci tohle očkování oddálit. To si myslím, že je primárně špatně, ale my doktoři s tím nic neuděláme, pokud to tak rodič chce, nemáváme možnost ho donutit, aby nechal dítě očkovat.

Ale měli by si lidé uvědomit, že ony odstupy mezi jednotlivými dávkami a ten věk, kdy jednotlivé dávky aplikujeme, nejsou nějak náhodně vytažené z klobouku. To je výsledek dlouhodobého zkoušení před mnoha a mnoha lety, kdy se ukázalo, že právě tato kombinace v této době je velmi dobrá a vhodná.

Odkdy je potom dítě chráněné proti tomu černému kašli?
Obecně platí u každého očkování, že dítě je chráněno po dvou týdnech od aplikace. Když očkujeme velmi malé dítě, tak ten typ protilátek by šel rychle dolů, proto se musí přeočkovávat. A to je právě to, co říkám, jsou určité termíny, kdyby se to dítě má správně přeočkovat.

Osobně se domnívám, že nám trochu schází kolektivní proočkovanost. To může být případ současného výskytu černého kašle.
MUDr. Ladislav Hanousek, dětský lékař

Za dva měsíce první přeočkování, potom druhé přeočkování po roce, to se také dobře pamatuje a později potom kolem pátého, šestého roku věku, kdy se dává už trochu jiná očkovací látka. A mezi desátým a jedenáctým rokem se dává poslední povinná vakcína a ta by teoreticky měla stačit do dospělosti.

Čtěte také

Pojďme ještě upřesnit projevy černého kašle. Jak lékař určí, že se jedná právě o tuto nemoc? Je na to potřeba nějaký speciální test?
Když pacienta posloucháme, tak si musíme uvědomit, ze které části dýchacího systému ty patologické fenomény vycházejí. U černého kašle je to průdušnice. Pokud chceme objektivně vyhodnotit diagnózu, tak uděláme test na mikrob, který způsobuje černý kašel.

Tady může někdo namítnout, tak proč se to očkuje, když je to mikrob a jak známo, ten je dobře vyléčitelný antibiotiky. Tady musím odpovědět ze zkušenosti, že sice my vyléčíme projevy černého kašle, to znamená, že zlikvidujeme ten mikrob. Ovšem on do té doby, než jej zlikvidujeme, zanechá na sliznici dýchacích cest ohromné změny. On prostě vnitřek dýchacích cest naruší.

A z míst toho narušení, stále a dlouhodobě vytéká ven sekret ven a hlen se pohybuje v dýchacích cestách nahoru dolů, podle dýchání. A pozná doktor fonendoskopem. Pacient nebo rodič může vyslovit podezření na černý kašel tehdy, jestliže jde o kašel extrémně silný. Takový kašel se při infekcích horních dýchacích cest nevyskytuje.

Čtěte také

Jde tedy opravdu o velice silný kašel. A to tak, že zpravidla dítě slzí, její známky zánětu spojivek, vypadá velmi unaveně a čím ty příznaky trvají déle, tím je ten člověk unavenější.

A teď, jak se mu budeme chránit. Řekli jsme si, že je vyvinuta hexavakcína, jejíž jednou složkou je právě ta proti černému kašli. Můžeme si položit otázku, proč byl před 20 či 30 lety ten mikrob stejně silný jako teď? Proč ty epidemie černého kašle nebyly?

Osobně se domnívám, že nám trochu schází kolektivní proočkovanost tím, jak se řada lidí snaží podle nějakých svých vlastních představ to očkování posunout, nebo případně nedat děti vůbec očkovat. Mohou pak být přenašečem a v populaci tu nemoc udržují. Myslím, že to může být případ současného výskytu černého kašle.

Jana Kudyvejsová a Ladislav Hanousek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak léčit takový kašel?
Je ohromný rozdíl mezi léčbou kašle u dospělých a u dětí. U dospělých můžeme brát léky podle toho, jestli je to kašel suchý nebo vlhký. Problémem je, že u dítěte většina rodičů nepozná, jestli je to vlhký nebo suchý kašel.

Ale není to potřeba rozeznávat, protože za těch 40 let, co dělám medicínu, jsem přišel opravdu k jednoznačnému názoru, že nejlepším způsobem, jak odstranit kašel, je co nejrychlejší podání léků, které hleny naředí. Protože to dítě je odkašle, ony se vstřebají a je po kašli.

Celou radioporadnu s MUDr. Ladislavem Hanouskem o dětském kašli si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související