Moravskoslezský kraj a stát znova pomůžou majitelům malých vesnických obchodů

19. prosinec 2022 08:10

Provozovatelé malých vesnických obchodů dostanou od Moravskoslezského kraje a státu zvláštní příspěvek. Podobně jako v minulých letech jsou to dotace na záchranu prodejen s potravinami v obcích do tisícovky obyvatel. Zájem o tuto pomoc byl i letos velký.

Horní Tošanovice na Frýdecko-Místecku. Malý obchod u cesty. Mojmír Stachovec tady prodává potraviny už 30 let. Jak říká, dotace na podporu malých obchodů pomáhají přežít.

„Zleva, od města tady máme velké markety a zprava je Polsko. Pro nás je to na přežití. A když to nezvládneme, tak se to zavře,“ dodal pan Stachovec.

Zájem o dotační program Obchůdek byl i letos velký, potvrdil Jan Krkoška (ANO), náměstek moravskoslezského hejtmana. Úspěšných žadatelů je tentokrát 43. Každý dostane až 130 tisíc korun, dohromady necelých 5 a půl milionu korun.

„Co se týká podporovaných obcí, můžu zmínit Dolní Moravice, Dívčí Hrad, Hošťálkovy, Rudná pod Pradědem, Žermanice. Jsou to opravdu malé vesnice, kde život potřebujeme udržet tak, aby lidé měli základní obslužnost k dispozici,“ doplnil náměstek.

Podmínkou je, aby to byla obec nebo obecní část do tisíce obyvatel. A jde o prodejny s převažující nabídkou potravin. Peníze můžou majitelé využít na mzdy, nájmy, platby za uskladnění, a také za energie, což ocenil starosta Dívčího Hradu na Bruntálsku Jan Bezděk (SNK). Malé vesnické obchody mají podle něj význam nejenom kvůli nákupům.

„Řekněme, že jsou po obecním úřadě a hospůdce takové centrum dění, centrum, kde se občané mohou scházet a potkávat se se sousedy. Takže i pro takovouto službu je obchůdek určitě výborným místem a je potřeba, aby obchůdky i na malých vesnicích zůstaly,“ uvedl starosta.

Peníze z dotací můžou drobní prodejci použít také na uhrazení výdajů spojených s bezhotovostními platbami zákazníků.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související