Mladí Češi sotva dosáhnou na vlastní bydlení. Zájem je o sdílené byty

21. červen 2018

Ceny bytů do osobního vlastnictví stále rostou. Získat hypotéku je složitější než dříve kvůli přísnějším regulacím a povinnosti složit část ceny v hotovosti. Proto současná generace mladých lidí bydlí u rodičů, nebo si shání pronájem.

„Byty k pronajmutí rychlostí blesku ubývají. Ceny nájmů spolu s energiemi se navíc navýšily, takže doba, kdy jste platili za garsoniéru 7 000 měsíčně se vším všudy, je pryč. Mladí lidé nemají šanci našetřit si částku, kterou při žádosti o úvěr musí bankám složit v hotovosti. Vlastní bydlení se pro ně stává nedostupné,“ popisuje Kateřina Schebestová z realitní kanceláře.

Sdílené byty táhnou

Kdo tedy nechce být „mamánkem“ a rád by ušetřil nějakou tu korunu, může zkusit bydlení s více nájemníky. „Většinou vysokoškoláci, nebo ti, co si oddalují dospělost, se mezi sebou domluví a společně si pronajmou třeba byt o velikosti 3+1, kde každý má svou místnost. Astronomická částka nájemného se tak rozdělí mezi více osob.“

Které byty se prodávají nejvíce?

Neubývá jen bytů k pronájmu, ale na trhu chybí i byty malometrážní, určené k prodeji. Lidé je skoupili před pár lety, kdy ceny byly ještě přijatelné. Většinou se tehdy v Pardubickém kraji pohybovaly lehce nad 1 milion korun. Dnes realitní kanceláře registrují zájem o velkometrážní byty, jak v novostavbách, tak i ve starých panelových domech.

Bydlení (ilustrační foto)

„Ráda bych upozornila na to, že byt pro rodinu s dětmi by měl mít minimálně 90 metrů čtverečních. Dbejte i na členitost, tedy na kolik místností je velký byt rozdělen. Každý má nárok na kousek soukromí,“ vysvětluje Kateřina Schebestová.

Jak vybrat správné místo pro bydlení?

Než investujeme, měli bychom udělat zodpovědné rozhodnutí vůči sobě i vůči nemovitosti. Nejdůležitější je vybrat si místo, kde chceme žít natrvalo. To jediné je konstantní, všechno ostatní se může měnit. Děti odrostou, zaměstnání nemusíme mít stále stejné. Takže je v podstatě jedno, jak to budeme mít daleko do školy, nebo do práce. Všechno může být za 10, 20 let úplně jinak. Hezká místa pro bydlení najdeme třeba v okolí Pardubic, kde jsou ceny nemovitostí relativně přijatelné. Paní Kateřina doporučuje Lázně Bohdaneč, Sezemice nebo Holice.

autor: Věra Říhová
Spustit audio