Místo, kde se procházel svatý Jan Nepomucký i Jakub Jan Ryba

3. srpen 2020

Budovy arciděkanství v Nepomuku na jihu Plzeňska si lze všimnout při projíždění hlavním tahem Plzeň – České Budějovice. Barokně vyhlížející stavení stojí v těsné blízkosti kostela sv. Jakuba Většího, nebo chcete-li Staršího, na Přesanickém náměstí.

Manažer Mikroregionu Nepomucko Pavel Motejzík přiznává, že stavba na náměstí pravděpodobně stávala ještě mnohem dříve, než se oficiálně uvádí: „Budova zde stála už pravděpodobně od 12. století, i když je poprvé doložena až ve druhé polovině 14. století. Dnes je povýšena na arciděkanství, to se stalo v roce 1929.

Na faře byly v průběhu času provedeny stavební úpravy, některé z nich i jako následek požáru v 18. století. „Podoba, kterou má objekt dnes, to znamená mansardová střecha, portál a další výzdoba, je Dientzenhoferovým dílem, s drobnou kuriózní výjimkou: v roce 1948 byla jednoduchá okna v přízemí přeměněna na sdružená a na fasádě přibyly novobarokní ornamenty,“ uvedl památkář plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Kroupa.

Farář a taverna

V budově dnes sídlí Svatojánské muzeum, které je zaměřeno na zdejšího rodáka a celosvětově známého světce Jana Nepomuckého, a to od roku 2015. Také zde žije administrátor farnosti P. Jiří Špiřík, který se snaží zemědělské objekty na zahradě fary zrekonstruovat a přeměnit na odpočinkové místo: „Některé ty stáje jsme začali upravovat a zrovna tady stojíme v jedné, kde jsou krásné valené stropy, a chceme z toho udělat takovou občerstvovací místnost pro poutníky,“ řekl Špiřík.

Nádherný výhled i kulturní akce

Budova fary je veřejnosti přístupna alespoň zčásti, a to právě díky již zmiňovanému muzeu. Dále se po tom, co projdete průjezdem, můžete pokochat nádherným výhledem na zahradě fary, kde na vás dýchne atmosféra a odkud je vidět až na zámek Zelená Hora. V neposlední řadě se zde příležitostně pořádají také různé hudební či kulturní akce, většinou v hudebním salonku nahoře v patře.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio