Miloslav Stingl – cestovatel a indiánský náčelník

21. únor 2023

Cestovatel, spisovatel a etnograf Miloslav Stingl je pravděpodobně jediným Čechem, který se kdy stal náčelníkem indiánského kmene – konkrétně severoamerických Kikapů.

Miloslav Stingl strávil v zahraničí neuvěřitelných 19 let. 14krát podnikl cestu kolem světa a domluvil se 17 jazyky nebo dialekty. Celkem navštívil 151 zemí.

Byl doslova všude – mezi Papuánci, Eskymáky, Aboridžinci nebo Polynésany. Novou Guineu procestoval v době existence lovců lebek a kanibalskou hostinu osobně viděl. Za svůj největší úspěch považoval objevení kmene indiánů v kubánských horách v roce 1964, které do té doby nikdo neznal a neviděl.

Stingl napsal 43 knih, které vyšly v souhrnném nákladu 17 miliónů výtisků. V cizině je zřejmě nejvydávanějším českým autorem historie.

Jeho nejvýznamnějšími pracemi jsou knihy Umění a kultury Indiánů a Eskymáků Severní Ameriky, Umění a kultury původních obyvatel Austrálie a Oceánie či Umění starého Mexika.

Největším bestsellerem se ale stala jeho kniha s názvem Sex v pěti dílech světa. Stingl o ní řekl: „Když napíšu knihu o pyramidách, tak si ji koupí dva důchodci. Sex v pěti dílech světa čtou všichni“.

Stingl rovněž pracoval v akademii věd a spolupracoval s řadou zahraničních univerzit a institucí. V mládí byl také skautem a po únoru 1948 dostal podmínku za šíření protistátních letáků.

Život bílinského rodáka a velkého gentlemana, který zemřel v roce 2020 v 89 letech, byl prostě jedním velkým dobrodružstvím.

autor: Milan Knotek
Spustit audio