Michal Prokop vstoupil po revoluci do vysoké politiky. Dnes řeší problémy ve své obci Velké Dobré

6. březen 2020

Zpěvák a skladatel Michal Prokop žije už dvacet let ve Velké Dobré na Kladensku. Vysokou politiku, které se kdysi intenzivně věnoval, sice už opustil, ale ve svém současném bydlišti se politice věnuje dál. Už druhé volební období je členem tamního sedmičlenného zastupitelstva, které řeší běžné obecní problémy, kanalizaci či opravu chodníků. A užívá si i vesnický způsob života – masopusty, obecní plesy, fandění místnímu fotbalovému klubu.

K přestěhování z Prahy do nedaleké Velké Dobré ho přivedla potřeba změny. „Děti už byly dospělé a moje žena našla ve Velké Dobré pozemek. Je to takové zvláštní místo. Když se jede z Prahy na Karlovy Vary, tak je všude kolem rovina. A před Velkou Dobrou se vyjede na takový malý vršíček, za ním se ta silnice zlomí a objeví se krásně zvlněná krajina, vynoří se křivoklátské a další lesy. V tu chvíli jsme si řekli, to je ono,“ vypráví Michal Prokop.

Největší zajímavostí ve Velké Dobré je podle něj sportovní letiště, kde pořádají vyhlídkové lety a nabízejí i pilotní kurzy. „Chodíval jsem se tam s dětmi a později i s vnoučaty často dívat na větroně a sportovní ultralighty,“ říká zpěvák. Ale zároveň dodává, že sám si nikdy nedopřál ani vyhlídkový let, natož pak pilotní kurz. „Už od dětství jsem byl dítě, kterému se dělalo špatně i na velice pomalém kolotoči, takže bylo jasné, že můj sen stát se vojenským pilotem je bez šance,“ vysvětluje Michal Prokop.

Pro pěší výlety je v okolí ideální nevysoká Kožová hora, na které stojí malý hotýlek s rozhlednou. Přímo ve Velké Dobré jsou pak zbytky středověké tvrze. A pro delší výlet je možné zvolit cestu na Hrad Křivoklát, ale to spíš raději autem.

Michal Prokop rád vyráží se psem na procházky do okolních lesů. „Mám tam několik oblíbených okruhů. Když jdu sám, často mě napadají různé věci. Ať už písničky, nebo věci, které jsou potřeba v obci udělat,“ přiznává zpěvák.

Co dalšího mu na bydlení nedaleko Prahy, ale přitom už v lůně přírody vyhovuje, se dozvíte při poslechu záznamu celého rozhovoru.

Spustit audio