Michal Bodnár: Oční zákal je zloděj zraku, s léčbou je nutné začít včas

25. březen 2013

S oftalmologem a primářem Očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Michalem Bodnárem jsme hovořili o léčbě očních zákalů.

Povídali jsme si o tom, jaké existují typy tohoto onemocnění. Probírali jsme příčiny jejich vzniku. Věnovali jsme se tomu, jak se projevují. Zaměřili jsme na způsoby řešení těchto potíží.

Oční zákal patří k častým onemocněním. Ve společnosti se ale o něm příliš neví. Starší lidé se ho obvykle obávají. Odborníci rozlišují zákal na zelený (glaukom). Při něm nebezpečně stoupá nitrooční tlak. Dále existuje šedý zákal (katarakta). Jde o onemocnění samotné oční čočky.

Zelený zákal nelze zcela vyléčit

Glaukom postihuje asi dvě procenta populace. Zpravidla zasáhne obě oči, ale stupeň postižení nebývá stejný. Změny si nejdříve pacient neuvědomuje. Mohou však postupovat a skončit až ztrátou zraku.

Moderní oftalmologický operační sál Oblastní nemocnice Příbram

Glaukom zatím nelze zcela vyléčit. Je ale možné pouze předejít dalšímu poškození optického nervu a zabránit postupu onemocnění. Nejvhodnější způsob léčby určuje ošetřující lékař na základě vyšetření.

Pacient s glaukomem může dělat vše a není omezen v jídle ani pití. Lékaři ale nedoporučují vypít větší množství tekutiny najednou, ale denní příjem (asi 2 litry) si rozdělit na více dávek. Lépe je vyvarovat se větší fyzické i duševní zátěže, pobytu ve tmě a práce v předklonu. Menší fyzická práce naopak prospívá.

Šedý zákal je jako mlha před okem

Katarakta se projevuje zkalením oční čočky, čímž se naruší průchod světelných paprsků do oka. Vyskytuje se zpravidla u lidí po 60. roce věku. Projevuje se obvykle zhoršeným zrakem.

Šedý zákal

U některých typů zákalů se nejprve zhoršuje vidění do blízka, u jiných nejprve vidění na dálku. Někteří pacienti mají potíže za šera, jiní naopak vidí hůře při jasném osvětlení. Mnoho pacientů udává pocit "mlhy před okem" nebo pocit "špinavých brýlí". Tyto příznaky se obvykle rozvíjejí pozvolna.

Jediným způsobem léčby je operace. V jejím průběhu většinou lékaři nahradí zkalenou čočku umělou. U většiny pacientů je operace bez komplikací a vede ke zlepšení vidění.

Zdroj informací: www.zdrav.cz

Spustit audio