Meteor o pohybu zvířat, kvantových počítačích a léčbě pomocí genů

20. duben 2024

Poslechněte si:

  • 01:10 Kolik pohybů zvládají zvířata?
  • 08:48 Co dokáží kvantové počítače?
  • 21:38 První železniční vagony
  • 27:39 Léčba změnou genů?
  • 40:00 Čáp Venda a dobrodružství v Africe

Hovoří informatik Josef Lazar, genetik Jan Pačes nebo ornitolog Zdeněk Vermouzek. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy biologa Jaroslava Petra Desatero pohybů čte Lucie Juřičková.

Kolik různých pohybů zvládají zvířata?

Klokan

Pokud se pokusíte odpovědět na úvodní otázku, asi vás napadne: chůze, běh, skok, plavání, let. Kniha biologa prof. Jaroslava Petra ale dokazuje, že škála pohybů zvířat je mnohem pestřejší. Jmenuje se Desatero pohybů, vydává ji nakladatelství Dokořán a v Meteoru z ní čte Lucie Juřičková. V následujících týdnech uslyšíte, jestli umí zvířata jezdit na kole, využívat k pohybu elektřinu nebo zda je jejich pohyb vidět z vesmíru.

Co dokáží kvantové počítače?

Kvantový počítač

První komerčně použitelný kvantový počítač byl sestrojen před pěti roky. Zatím jde ale o experimentální stroj, na kterém se odborníci učí. Prof. Josef Lazar, ředitel Ústavu přístrojové techniky AV v Brně, si přesto myslí, že běžné využití takových počítačů je otázkou dalšího desetiletí. Posluchačům dobře vysvětlil, jak kvantové počítače fungují, jaká jsou úskalí jejich konstrukce nebo že klasický programátor si u nich ani neškrtne.

První železniční vagony

Podnikatel František Ringhoffer v únoru 1852 kupuje na Smíchově pozemek, na kterém začíná stavět novou tzv. "vozovku", tedy továrnu na železniční vozy. Fabrika roste jako z vody, a tak už 20. dubna 1854 opouští její montážní halu první nákladní vagon na uhlí (a taky vůbec první vagon v českých zemích i v celém mocnářství). Podniku se pak daří a za první republiky se stává největším producentem železničních vozů na světě. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Budeme se léčit změnou genů?

DNA

Srpkovitá anémie způsobuje poškození hemoglobinu, takže červené krvinky nemají správný tvar a špatně hospodaří s kyslíkem. Beta-talasemie se projevuje poškozováním řetězce globulinu. Lékařsky jsou obě choroby popsány dobře. Obě jsou dědičné a neexistuje na ně lék. Podle Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky AV, se teď vědci pravděpodobně naučili, jak díky editaci genů pacienty nemoci zbavit.

Čáp Venda a dobrodružství v Africe

Čáp bílý v přírodní rezervaci Bohdanečský rybník

Čápi koncem léta mizí do teplých krajin a půl roku žijí v místech, která jsou nám velmi vzdálená. Co tam dělají? Jaký je život čápa v Africe během zimních měsíců? To se dozvíme v pokračování našeho seriálu sledujícího život čápa Vendy v podání Jiřího Lábuse. Jeho život komentuje ornitolog Zdeněk Vermouzek. Seriálem podporujeme velké celoevropské sčítání čápů bílých a národní sčítání čápů černých. Zapojte se do sčítání čápů bílých na cap.birdlife.cz a černých na avif.birds.cz.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.