Mávátka, budovatelská hesla i Milouš Jakeš. Recesisté ze Sedla slavili první máj

2. květen 2016

Československé a sovětské vlaječky v oknech domů, karafiáty z krepového papíru v barvě trikolory a budovatelská hesla. Takový byl první máj v Sedle na Jindřichohradecku. Průvod jako vystřižený z éry komunismu už popatnácté uspořádali tamní recesisté.

Oslavy přilákaly stovky lidí. Slyšeli a četli hesla: Kdo stojí na chodníku, nebuduje republiku. Silničáři zdraví první máj. Ať žije KSČ, inspirátorka a organizátorka mírového budování naší socialistické vlasti.

Na prvomájový průvod do Sedla se přijela podívat i paní Milena z Mariánských lázní a přivezla originální socialistické vlajky. „Jsou originál komunisté, cena třicet halířů, předevčírem jsem je lepila,“ smála se.

V průvodu nechyběl například alegorický vůz s vyobrazením pohraniční roty nebo oddíl pionýrek. „Jezdíme sem každý rok a je to tady moc hezké. Mně se moc líbí, že tu drží tradici, to se jinde nevidí,“ pochvaloval si jeden z návštěvníků.

Na akci zazněly i projevy, které komentují aktuální politickou situaci: „Přátelé, soudruzi, taky jsem se někde doslechl, že se mezi lidmi povídá, že nás komunisté šikovně vedli čtyřicet let do záhuby. A tahle parta našla zkratku.“

Recesistické oslavy prvního máje v Sedle na Jindřichohradecku
autor: hoch
Spustit audio