Máte dost silné heslo? Čísla hacker rozluští za pár minut, říká kyberpolicista

11. květen 2018

V reálném životě se lidé chránit do velké míry dokážou, v online prostředí na to zapomínají, nebo nejsou dostatečně důslední. Velice snadno se tak mohou stát oběťmi hackerů. Přicházejí o peníze, osobní data, ale dochází i k zneužití na sociálních sítích.

Pro počítačovou kriminalitu se v poslední době se vžil pojem kybernetická kriminalita. Tak se začala označovat i policejní pracoviště, která se touto problematikou zabývají. „Policie je tu hlavně od toho, aby našla a dovedla před soud pachatele protiprávního jednání a to platí i pro kybernetickou kriminalitu. Pro nás je primární, abychom ochránili hlavně děti a seniory, kteří jsou nejčastěji napadeni,“ zdůrazňuje kriminalista Jan Bačkovský.

Umíte si zvolit silné heslo?

Neméně závažnou problematikou kybernetické kriminality je tak zvaný hacking, neautorizovaný přístup do počítačů, nebo jejich částí. Heslo je jednou ze zásad, jak zabránit neoprávněnému přístupu k údajům do počítače. Nemá-li dostatečný počet a kombinaci znaků, je lehce prolomitelné.

Jak rychle hacker prolomí vaše heslo?

Čtyřmístné heslo složené z číslic by v průměru trvalo rozluštit 2 minuty, osmimístné potom 11 dní. Při použití číslic, velkých a malých písmen, interpunkčních znamének a speciálních znaků by rozluštění čtyřmístného hesla trvalo 6 dní a osmimístného dokonce 800 000 let. (Při vyzkoušení 100 kombinací za sekundu)

„Málokdo ví, že čtyřmístné heslo, které se skládá pouze z číslic, experti umí rozluštit do šesti minut.“ Minimální délka přístupového kódu by měla být alespoň osm znaků a obsahovat nejen písmena a číslice. Chybět by neměla ani interpunkční znaménka, nebo speciální znaky jako je zavináč a podobně.

Zásady pro vytvoření dobrého hesla:

  1. heslo by mělo mít alespoň 8 znaků
  2. nepoužívejte odhadnutelná jména (psa, potomka, rodiny,…)
  3. nepoužívejte odhadnutelná čísla (rodné číslo, číslo domu,…)
  4. použijte interpunkční znaménka jako ; : ! ? a speciální znaky jako @ * / > # = )
  5. použijte velká a malá písmena

Odkdy pustit děti na Facebook?

Kvůli Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (angl. General Data Protection Regulation neboli GDPR) se od 25. května zvýší věková hranice pro užívání Facebooku. Podle statistik PČR je v popředí trestná činnost obohacování se na úkor druhých. Čím dál častěji také policisté vyšetřují útoky mravnostního charakteru na sociálních sítích cílené hlavně na děti.

Jan Bačkovský, komisař oddělení analytiky a kybernetické kriminality

„Bohužel musím potvrdit, že se zabýváme případy už desetiletých dětí, které jsou, aniž by měly oprávnění, zaregistrované na sociálních sítích. Rodiče situaci podceňují a při vyšetřování nám běžně odpovídají, proč by dcera nemohla mít Facebook, když už to má dnes každý,“ popisuje policista.

Protože GDPR ještě nenabylo účinnosti, stále platí minimální věková hranice pro přístup na facebook od 13 let. Na popud návrhu českého Úřadu na ochranu osobních údajů se do zákona dostalo navýšení věku na 15 let.

Kam uložit hesla, abychom si je nemuseli pamatovat? Jak se dá zachytit heslo a sledovat někoho na dálku? Co je slovníkový útok? Poslechněte si záznam pořadu.

autoři: RIH , pta
Spustit audio