Martin Svoboda: Zpověď gamblera

17. březen 2014

Martin Svoboda v 26 letech neodolal automatům. Za necelé tři roky ho závislost stála skoro 8 milionů, kvůli hraní se mu rozpadl i dlouholetý vztah. Našel ale sílu, šel se léčit a teď vede občanské sdružení "Občané proti hazardu".

Martin Svoboda byl úspěšný podnikatel, měl prosperující tenisovou školu. Do herny občas zašel s kamarádem, jen sledoval, jak hraje. Časem ale sám neodolal. Občas něco vyhrál, ale ne tolik, kolik by se mu líbilo. Ubývalo i peněz z podnikání a začal kolotoč dluhů.

To už chodil do herny denně a po nějaké době se mu rozpadl i 6letý vztah. Ani rozchod ale nedonutil Martina Svobodu vyhledat odbornou pomoc. Tím impulsem byla až smrt jeho matky.

„Bohužel u řady hráčů je to něco až takhle silného - smrt v rodině. Kvůli řadě lidí se někdo zabije, prostě kvůli nim. Sebevraždy nejsou jenom u hráčů, jsou často i u rodinných příslušníků, manželek apod. Bohužel až k takovým situacím často musí dojít. U mojí maminky to bylo, že se jí po 20 letech vrátila rakovina a do roka jí to skolilo. A to je věc, kterou si nikdy nepřestanu vyčítat a věc, která mě nejvíc praštila. I když i půl roku po její smrti přišla recidiva po alkoholu. Nečekal jsem to, nenáviděl jsem to, nechtěl jsem tam nikdy jít a stejně to po alkoholu nějak nastalo,“ zpovídá se Martin Svoboda.

Aby splatil dluhy, měl Martin Svoboda tři práce. S pomocí psychologa se naučil odolávat blikajícím automatům. Vede teď sdružení, které se snaží o co největší omezení heren a různých druhů hracích automatů.

17. března večer bude svůj příběh vyprávět v ústeckém Café Max.

autor: hau
Spustit audio