Lukáš Kovanda: Že si Pražané žijí lépe než zbytek republiky? To úplně neplatí

28. květen 2019

Pražákům těm tady není hej. Alespoň podle průzkumu Českého statistického úřadu. V tom, jak rodiny vycházejí se svými příjmy, jsou třetím nejhorším krajem.

„Podle průzkumu Českého statistického úřadu jsou u nás tři kraje, kde lidé nejčastěji uvádějí, že mají problém vyjít se svými příjmy. Je to Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj a třetí je Praha, kde 11 % domácností uvádí, že nemohou vyjít nebo že obtížně vycházejí se svými příjmy,“ upozorňuje Lukáš Kovanda.

„Mě osobně to hodně překvapilo. Praha je přece uváděna jako bohatý region, kde se lidé mají dobře. Ale třeba s Karlovarským krajem je to neporovnatelné. Protože tam stejný problém mají asi jenom 2 % domácností,“ popisuje ekonom v pořadu Jak to vidí...

Liberec má vyšší mzdy než Praha

„Když se vezme čistá mzda po očištění a všechny faktory, třeba výše cenové hladiny, vychází, že třeba v Libereckém kraji je vyšší mzda než v Praze. Ta zášť, která je někdy cítit vůči Pražanům, že si žijí lépe než zbytek republiky, úplně neplatí.“ Klíčovým faktorem je podle Kovandy cena bydlení.

„Ano, v Praze je nejvyšší průměrná mzda u nás. Ale když se od toho odečtou třeba právě náklady na bydlení, už se ten náskok smazává. Praha se dokonce ocitá mezi třemi nejhoršími regiony České republiky.“

Další témata: témata: století české měny; kde jsou u nás nejlepší mzdy a nejlepší vzduch; nový švýcarský tisícifrank.

Spustit audio

Související