Lidé z Povrlů zachránili starou kovárnu před zbouráním. Jde o nejstarší budovu v obci

20. červenec 2020 08:30

Povrly na Ústecku se pustily do záchrany bývalé kovárny. Dohromady tři objekty chtěl jejich majitel zdemolovat, obec se ale rozhodla, že je od něj koupí a navrátí jim původní krásu. Jedná se totiž o nejstarší domy v obci.

Na rekonstrukci budou Povrly uvolňovat peníze postupně. V budoucnu by tam mělo být kulturní a historické centrum, malé muzeum a cukrárna. Za kovárnou navíc vznikla jištěná lezecká stezka po skále.

Budovu bývalé kovárny, obytný hrázděný dům a stodolu, chtěl majitel zbourat. Obec se loni rozhodla, že od něj budovy za 800 tisíc korun koupí.

„Bylo nám jich líto. Je to taková historická část obce, proto jsme se rozhodli ty domy zachránit,“ vysvětluje nezávislý starosta obce Dalibor Pavlát.

V roce 1948 se v kovárně narodila Marta Musilová. „Kovárna se prodala, až když maminka zemřela, my jsme ji prodali pánovi, a ten ji chtěl zbourat. Já brečela – chtěli jsme, aby ty domy zachránil, a on slíbil, že jo,“ vypráví dojatě.

V zastupitelstvu nebyla zpočátku úplná shoda na tom, zda budovy zachránit. „Udělali jsme proto veřejnou anketu, zda ty domy zachránit, nebo ne, a 99 % lidí bylo po záchranu,“ vypravuje Pavlát.

Lidé z Povrl se pustili do záchrany kovárny z 19. století

Jako první přišla na řadu oprava střech, letos na ni Povrly uvolnily 1,5 milionu korun a zastupitelstvo chce ještě milion korun přidat.

Firma, která střechy opravuje, na nich našla hotový poklad – 200 let staré, ručně vyráběné tašky. Stačilo je očistit a umístit zpátky.

Jeden ze tří domů kovárny přiléhá ke skalnatému kopci, kterému se říká Školní. Na něm vytvořil stavitel jištěných horolezeckých stezek, Karel Bělina, ferratovou cestu se čtyřmi směry.

„Povedou tady na kopec, kde bychom do budoucna chtěli udělat ještě rozhlednu,“ ukazuje Pavlát na ferratu a pokračuje: „Až tady budou maminky s dětmi sedět v cukrárně, tak si tady děti mohou lézt.“

Lidé z Povrl se pustili do záchrany kovárny z 19. století

Jak dlouho bude oprava tří starých domů trvat, to zatím jasné není. Podle starosty spolkne rekonstrukce několik milionů korun.

Spustit audio

Související