Letošní ročník filmového festivalu je minulostí, centrum Varů se vrací ke své běžné podobě

10. červenec 2023 08:10

Letošní filmový festival v Karlových Varech skončil a město se začalo vracet do své běžné podoby. Z města odjíždí poslední návštěvníci festivalu a mizí také festivalové kulisy.

Na prostranství před hotelem Thermal, který je centrem dění festivalu, se už v neděli dopoledne začaly rozebírat stánky i symboly festivalu. Nad hlavním vchodem do hotelu už zmizela část nápisu „57th Karlovy Vary“. Zatímco postavení stánků a festivalových propriet zabere před festivalem zhruba týden, rozebrání je věcí jen pár dní.

Čtěte také

Letošní ročník festivalu se už vrátil ke standardu z let před pandemií koronaviru. Zúčastnilo se ho 10.989 akreditovaných návštěvníků, z toho 9085 s festival pasy, 432 filmových tvůrců, 942 akreditovaných filmových profesionálů a 537 novinářů.

Během festivalu se uskutečnilo 445 filmových představení a bylo prodáno 123.517 vstupenek. Proti loňsku se prodalo o 2500 více vstupenek, ve srovnání s rokem 2019 to bylo téměř o 16.000 méně. Festival letos uvedl 185 filmů, z toho 116 celovečerních hraných, 28 celovečerních dokumentárních a 41 krátkých filmů. Z filmů uvedených na 57. MFF Karlovy Vary mělo na festivalu 36 světovou, 11 mezinárodní a 5 evropskou premiéru.

Cenu si odvezli Russel Crowe, Robin Wrightová i Ewan McGregor

I letos nechyběly světově známé osobnosti filmu, Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii dostal novozélandsko-australský herec Russell Crowe. Za přínos české kinematografii byla oceněna Daniela Kolářová. Cenu prezidenta festivalu si odnesli i švédská herečka Alicia Vikanderová, skotský herec Ewan McGregor a americká herečka Robin Wrightová.

V hlavní soutěži se utkalo 11 snímků. Velkou cenu a Křišťálový glóbus získalo bulharsko-německé sociální drama Blažiny lekce, výkon Eli Skorčevové v roli sedmdesátileté bývalé učitelky Blagy, kterou podvodníci připravili o veškeré úspory, jí vynesl Cenu za ženský herecký výkon.

Čtěte také

Cenu za mužský herecký výkon si odnesl Herbert Nordrum za roli ve švédsko-norsko-francouzské satiře Hypnóza. Cenu za režii obdržel Babak Jalali za režii amerického filmu Fremont.

Z českých zástupců soutěže uspěl režijní debut Alberta Hospodářského Brutální vedro, získal zvláštní uznání poroty soutěže Proxima. Letos na festival zavítal i prezident Petr Pavel s manželkou Evou, jejich program byl ale soukromý, navštívili mimo jiné projekci filmu mladých českých autorů Bod obnovy.

Příští rok se 58. ročník festivalu uskuteční od 28. června do 6. července. „Příští rok to bude třicet let od momentu, co byl náš tým pověřen, abychom zmátořili karlovarský festival, a to se nám, myslím, daří,“ uvedl na závěr sobotního večera prezident festivalu Jiří Bartoška.

autoři: Martin Hrnčíř , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio