Lesy u Říčan patří státu, rozhodl soud. Lichtenštejnové plánují dovolání

18. květen 2016

Šest set hektarů lesa u Říčan u Prahy patří státu, rozhodl pravomocně Krajský soud v Praze. Nemůže je vlastnit nadace spravující majetek rodiny Lichtenštejnů. Ta je před několika lety zdědila po zesnulém knížeti Františku Josefovi z Lichtenštejna. Dědictví potvrdil Obvodní soud pro Prahu 10. Podle rozsudku krajského soudu ale byly lesy už 70 let zkonfiskované Benešovými dekrety a nebylo tedy co dědit.

Právní zástupkyně žalobce, tedy českého státu, Markéta Komárková je s rozsudkem spokojená. Nevěří ale, že tím spor skončí.

„Náš názor byl potvrzen, ale předpokládáme, že žalovaný využije mimořádných opravných prostředků včetně ústavní stížnosti,“ uvedla Komárková.

Žalovaná Nadace knížete z Lichtenštejna ale stále trvá na tom, že pozemky u Říčan patří jí. Chce proto podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

„To není tak, že by se Nadace knížete z Lichtenštejna domáhala navrácení majetku, ona hájí svůj současný majetek. Rozsudku rozumíme tak, že dochází v podstatě k nové konfiskaci tohoto majetku,“ řekl mediální zástupce rodiny Lichtenštejnů Michal Růžička.

autor: pan
Spustit audio