Kvůli povinnému čipování psů zruší Mariánské Lázně poplatky pro jejich majitele

15. listopad 2019 10:00

Mariánské Lázně v příštím roce zruší poplatek za psy. Město tak chce snížit náklady pro jejich majitele, kteří mají od nového roku povinnost mít psa načipovaného.

Necelé dva měsíce zbývají majitelům psů na splnění povinnosti označit své zvíře mikročipem. Nově to nařizuje novelizace veterinárního zákona, která začne platit od 1. ledna 2020. Povinnost čipování se nevztahuje pouze na psy, kteří mají čitelné tetování provedené do července 2011.

V případě, že pes nesplní jednu z těchto podmínek, bude na něj nahlíženo, jako na psa bez platného očkování proti vzteklině. Majiteli pak hrozí pokuta až ve výši 20 tisíc korun.

Zrušení poplatku

Mariánské lázně se rozhodli pomoci majitelům psů tak, že jim z důvodu povinného čipování uleví od poplatku ze psa. Novou vyhlášku bude schvalovat městské zastupitelstvo na prosincovém zasedání.

„My jsme si vědomi toho, že lidé mají nově od 1. ledna roku 2020 povinnost mít svoje čtyřnohé miláčky očipované. Chceme jim v tomto, jako město, vyjít vstříc. Uvědomujeme si, že to čipování rozhodně není jednoduchá a levná záležitost, obzvláště potom pro seniory,“ řekl starosta Martin Kalina.

Poplatek ze psa v bytových domech v Mariánských lázních a Úšovicích činní 1000 korun ročně, za každého dalšího psa pak 1 500 korun ročně. Za psa u rodinného domu zaplatí majitel 500 korun ročně a za každého dalšího 750 korun za rok. Lidé, jejichž zdrojem příjmu, je důchod za psa platí 200 korun za rok, za každého dalšího pak 300 korun ročně.

Více informací o povinném označování psů naleznete na stránkách Státní veterinární správy.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio