Kunovické letecké muzeum volá o pomoc. Lidem nabízí předprodej vstupenek na překonání krize

6. duben 2020 08:00

Letecké muzeum v Kunovicích na Uherskohradišťsku spustilo na internetu předprodej vstupenek. Má mu to pomoct překonat kritické období v době uzavření.

Kvůli epidemii koronaviru je muzeum zavřené a přišlo tak o svůj jediný zdroj financí.

„Jsme vyloženě závislí na návštěvnosti. Dohromady, když to sečtu, jsme mínus šest set tisíc. Musíme vydržet do dubna 2021,“ říká ředitel muzea Martin Hrabec.

https://www.muzeum-kunovice.cz/

Zájemci, kteří chtějí muzeum podpořit, si můžou zakoupit takzvané letenky v hodnotě sto korun až deset tisíc korun.

V ceně jsou vedle vstupu do muzea také 3D prohlídka, dárky nebo vyhlídkové lety v balonu, letadle a vrtulníku.

Kromě jiných vzácných letounů, vystavují v Kunovicích také takzvaný Naganský speciál. Letadlo, které z Japonska dopravilo vítězné hokejové reprezentanty na zimní olympiádě.

Aktuálně je v muzeu vystaveno 22 strojů, z toho 8 dopravních, 3 sportovní a 11 vojenských letadel, vrtulník, výzbroj Československé lidové armády, taky dva trupy a křídlo L-610, přibližovací radiolokátor či vlečný terč.

Muzeum  v roce 1970 ho založili členové Slováckého aeroklubu Alois Hráček a Jiří Marek. Nejdříve fungovalo jako muzeum letadel, která se vyráběla přímo v Kunovicích nebo v kooperaci s jinými továrnami. 

V polovině 80. let minulého století muzeu dokonce hrozil dokonce zánik, protože v závodu už nebylo možné letadla skladovat a jiné prostory nebyly k dispozici.  Nakonec se vhdoný pozemek našel.

Naganský expres v Kunovicích

Související